PPF to v pondělí sdělila s tím, že své kroky koordinuje s dalšími věřiteli, zejména se skupinou KKCG Karla Komárka. Vítek se označuje za největšího věřitele loterijní firmy s pohledávkou 1,5 miliardy korun, vlastní i zhruba čtvrtinu dluhopisů Sazky.

„Podle objektivních ekonomických parametrů je Sazka nyní v postavení ‚společnosti v insolvenci‘, která není schopna dostát svým závazkům. Skupina PPF je přesto připravena podílet se na záchraně Sazky, na její finanční konsolidaci a na jejím nákladném rozvoji, a to včetně podpory českého sportu,“ uvedl mluvčí PPF Milan Tománek. PPF je po dohodě s ostatními věřiteli připravena společně s KKCG převzít řízení Sazky a okamžitě stabilizovat její finanční situaci, dodal.

Mluvčí KKCG Dan Plovajko informaci o dohodě s PPF na společném postupu potvrdil. „Skupina KKCG je společně se skupinou PPF, a po dohodě s dalšími věřiteli, připravena uskutečnit v rámci reorganizace v insolvenčním řízení kroky, které povedou k záchraně loterijní společnosti, jejímu dalšímu rozvoji a významné podpoře českému sportu,“ sdělil ČTK Plovajko.

Vítkův právník Tomáš Rybář řekl, že zatím nemá svolení od Vítka se k transakci vyjadřovat. Bez komentáře zprávu o dohodě mezi PPF a Vítkem ponechal také mluvčí Sazky Jan Tuna.

Sazka podle informací v insolvenčním rejstříku k 10. březnu dlužila 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti. Společnost nyní čelí třem návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala KKCG, druhý Vítek, třetí člen představenstva Sazky Roman Ječmínek. Zahájení jednání o insolvenčním návrhu na Sazku Městský soud v Praze stanovil na 21. dubna.

Sazka je podle Ječmínka v úpadku kvůli platební neschopnosti, neboť má více věřitelů, peněžité závazky po splatnosti po dobu delší než 30 dnů a tyto závazky není schopna plnit. Upozornil také na to, že představenstvo Sazky přes jeho nesouhlas požádalo ministerstvo financí o pozastavení své hlavní obchodní činnosti, čímž se de facto pokusilo ukončit veškeré příjmy společnosti.

Vyjednávání o obnovení činností

Mluvčí Sazky Tuna v pondělí uvedl, že „Sazka pokračuje v plné míře ve své loterijní činnosti a vyplácení výher. Zároveň začnou vyjednávání o obnovení pozastavených neloterijních činností, tedy např. spolupráce s mobilními operátory.“ Mluvčí neupřesnil, jestli se informace o vyplácení výher týká i velkých částek. Na začátku minulého týdne firma uvedla, že právě na vyplácení velkých výher nemá peníze.

PPF je mezinárodní investiční skupina, jejím hlavním akcionářem je Kellner. Skupina podniká v oblasti realit, spotřebitelského financování a bankovnictví, působí na trzích střední a východní Evropy a Asie. Skupina se zaměřuje hlavně na spotřebitelské financování a retailové bankovnictví, pojišťovnictví, služby v oblasti správy majetku, reality a investice. Kromě ČR podniká na Slovensku, v Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu, v Bělorusku, ve Vietnamu a v Číně.

KKCG je finanční a investiční skupina, která se zaměřuje především na oblasti ropy a zemního plynu, průmyslu, financí a investic. Působí v Evropě, Asii, severní Americe a Africe, má pobočky v jedenácti zemích světa.

Dosud se o Sazku ucházeli tři investoři: KKCG, Vítek a Penta s E-Investem. KKCG chtěla navýšit základní kapitál Sazky o 2,8 miliardy korun, za což žádala 67 procent akcií loterijní firmy. Skupina KKCG ale deklarovala připravenost svou nabídku upravit. E-Invest a Penta by půjčily peníze na navýšení základního jmění o 51 procent a za to chtěly 51 procent z nového základního jmění firmy. Vítek nabízel za 100 procent akcií firmy miliardu korun.

Většinovým vlastníkem Sazky je s 68 procenty Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). Ten již dříve oznámil, že jeho výkonný výbor vyhlásí nezávislý transparentní tendr na výběr partnera pro Sazku. Nabídky vyhodnotí firma Erste Corporate Finance.

Výběr posledních událostí kolem společnosti Sazka:

2010

7. prosince – V médiích se objevily informace, že dluhy Sazky u bank skupuje podnikatel Radovan Vítek, vlastník skupiny CPI.

16. prosince – Vítek se stal největším věřitelem Sazky.

* Sazka oznámila, že zaplatí 12. ledna 2011 jen část splátky dluhopisů, kterými byla financována výstavba pražské O2 areny.

17. prosince – Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating dlouhodobých závazků společnosti Sazka, letos v lednu jej ještě snížila – na nejnižší stupeň D.

22. prosince – Společnost Penta nabídla finanční pomoc Sazce výměnou za stoprocentní podíl.

2011

3. ledna – Vítek oznámil, že pokud Sazka plně neuhradí do 17. ledna své dluhy vůči němu, podá na ni insolvenční návrh. To také v ohlášený den udělal.

7. ledna – Vedle Penty a Vítka se o vstup do Sazky uchází firma E-Invest Martina Ulčáka a loterijní skupina Synot. Ulčák jako jediný nepočítá s tím, že by akcionáři přišli o své podíly.

11. ledna – Skupina J&T prodala Vítkovi půlmiliardovou pohledávku za Sazkou.

12. ledna – Výkonný výbor Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), hlavního akcionáře Sazky, nedoporučil přijmout nabídky, jež mění vlastnickou strukturu Sazky.

26. ledna – Vítek řekl, že ovládá čtvrtinu dluhopisů Sazky, později svůj vliv ještě navýšil a má právo veta při rozhodování vlastníků dluhopisů.

28. ledna – Šéfové Sazky začali podle Hospodářských novin jednat s věřiteli o možnosti požádat soud o moratorium, kterým by na tři měsíce odvrátili hrozící úpadek společnosti.

30. ledna – Majitel skupiny KKCG Karel Komárek mladší učinil podle iHNed.cz akcionářům Sazky návrh na řešení zadlužení.

* Vedení Sazky přijalo jeden ze dvou návrhů řešení situace firmy. Rozhodovalo se prý mezi nabídkou Penty a Synotu Holding.

2. února – Skupina KKCG oznámila, že se stala jedním z největších věřitelů Sazky.

* Radovan Vítek potvrdil krach jednání se Sazkou.

4. února – Český olympijský výbor (ČOV) spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR (SSS) podal návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky, která by měla mj. změnit stanovy a umožnit odvolání šéfa Sazky Aleše Hušáka.

7. února – Předseda ČSTV Pavel Kořan oznámil, že Sazka přijme pomoc od firem Penta a E-Invest.

10. února – V insolvenčním rejstříku přibyla pohledávka 409 milionů Kč po splatnosti za Sazkou od společnosti KKCG.

15. února – Společnost KKCG Structured Finance Karla Komárka požádala soud o ustanovení předběžného insolvenčního správce. K tomuto návrhu se 16. února připojil i Vítek.

21. února – Vítek nabídl za 100 procent akcií miliardu korun.

* Městský soud v Praze určil Josefa Cupku předběžným správcem pro insolvenční řízení se Sazkou.
* Skupina KKCG předložila nabídku na navýšení základního kapitálu o 2,8 miliardy korun. Za to požadovala 67 procent akcií a garantovala svazům 250 milionů korun ročně po dobu 15 let.

28. února – Vítek předložil vedení ČSTV další nabídku.

* ČSTV oznámil, že na výběr partnera pro Sazku vyhlásí tendr.

3. března – Městský soud v Praze oznámil, že zahájí 21. dubna jednání o insolvenčním návrhu na Sazku.

4. března – Společnost KKCG Structured Finance podala u Městského soudu v Praze vlastní insolvenční návrh na Sazku.

8. března – Insolvenční správce Cupka požádal soud, aby vedení Sazky mohlo nakládat s majetkem jen s jeho souhlasem. Cupkovi se nelíbí, že představenstvo Sazky 4. března schválilo dvě smlouvy se společností Gladiolus, kterou založily Penta a E-Invest. Soud Cupkovu návrhu vyhověl.

9. března – Vítkova společnost Moranda podala trestní oznámení na Sazku, viní ji z podvodu ve stadiu pokusu a zkreslování údajů o stavu hospodaření.

14. března – Sazka podala prozatímnímu insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi návrh k dočasnému zastavení loterijní činnosti. Podle Cupky Sazka v dopisu přiznává, že nemá peníze na vyplacení jackpotu a dluží opět i mobilním operátorům.

15. března – Mimořádná valná hromada Sazky neodvolala Aleše Hušáka z jeho funkcí a zamítla návrh na změnu stanov, který by umožnil vstup strategického investora. Po skončení valné hromady byl Hušák hospitalizován. Podle předsedy ČSTV Kořana nemá Sazka prostředky na výhru více než 100milionové výhry ve Sportce.

16. března – Ministerstvo financí poslalo do Sazky kontrolu, která má zjistit, zda firma plní podmínky, na jejichž základě jí byla udělena loterijní licence.

18. března – Vrchní soud v Praze zrušil rozhodnutí o ustanovení předběžného insolvenčního správce v Sazce.

21. března – Místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek podal na firmu insolvenční návrh. Ječmínek současně navrhl, aby úpadek společnosti byl řešen její reorganizací.

* Skupina PPF převzala od podnikatele Radovana Vítka jeho pohledávky za Sazkou.

Čtěte také: Soud zrušil rozhodnutí o ustavení správce v Sazce