Sto lidí může mít sto chutí a festival Colours of Ostrava mohou vnímat každý zcela odlišně, jedno se ale této akci upřít nemůže. Ačkoliv se dnes pořádá v areálu Dolních Vítkovic, má na život ve městě nepočítáme-li někdy kolapsovou dopravu, jejíž posílení si pořadatelé neobjednali velice blahodárný účinek.

Hudební festival Colours of Ostrava, sobota 22. července 2017.
Policie během Colours zaznamenala 20 trestných činů

„V průběhu čtyř dnů festivalu Colours of Ostrava jsme zaznamenali nárůst asi dvacet procent zákazníků, zejména v čase snídaně a oběda, než se lidé přesunuli do areálu,“ uvedla servírka kavárny Café 10 na Kuřím rynku Kateřina Somogyi s dodatkem, že v neděli jakožto i u dalších podniků už čísla opadla na každodenní úroveň.

Podobně hovořil i provozní Jet Set Kavárny Elektra Jiří Pražák, avšak s tím rozdílem, že tady byla poptávka mnohem vyšší.

„Oproti běžnému dni tady bylo hostů jednou tolik. Drtivá většina z nich byli zjevně mimoostravští návštěvníci,“ sdělil Pražák, podle něhož se uplynulé čtyři dny nedají srovnat s jinými akcemi ve městě.

„Nenapadá mě jediná kromě našich vlastních , která by na nás měla tak velký pozitivní dopad. Coloursy udělaly opravdu hodně. Něco takového nepamatuji,“ přiznal provozní Jet Setu.

Happening Dollars of Colours před Slezskostravským hradem.
Bojkot Colours of Ostrava: Fajn hudba, ale velké korporace jsou fuj

STAL SE Z TOHO BYZNYS

Ale ne všichni, ač se jim také dařilo lépe než obvykle, o Colours hovoří pouze pozitivně. „Pro Ostravu by bylo mnohem zajímavější, kdyby se nějaké menší koncerty či doprovodný program konaly v dřívějších hodinách také ve městě a lidé se přesunuli do areálu až posléze,“ věří majitel Restaurace baru 2 promile Oldřich Jandač, jenž vzpomíná na časy, kdy se tehdy ještě alternativní festival konal na Černé louce.

„Pokud program začíná už brzy po poledni, tak lidé ze stanu sednou na tramvaj a jedou rovnou do areálu. Takhle se Ostrava nemůže v podstatě nijak prezentovat. Stal se z toho byznys tamní lokality a pořadatelů, kteří tam v podstatě mají všechno. Jsem-li přespolní, centrum nepotřebuji navštívit,“ vysvětluje Jandač, zároveň ale přiznává, že i na jeho podnik měl festival kladný dopad v podobě deseti- až 15procentního nárůstu tržeb.

„Nebyl ale takový, jaký jsme si představovali a jaký býval dříve.“

COLOURS? JE TO SVÁTEK!

Většinou jsou ale provozovatelé pohostinských zařízení ve městě spokojeni. Například v pizzerii a restauraci Lion na Masarykově náměstí měli až do neděle tradičně asi poloviční nárůst proti běžnému dni a v Restauraci U Rady dokonce nestačily stoly.

„Minimálně stoprocentní nárůst,“ zhodnotil majitel Marián Bavlšík dopad Colours na podnik v obědovém čase. „Běžná situace? Deset hostů čekajících na volný stůl, což nám i trochu komplikovalo pohyb. Za časů festivalu na Černé louce se lidé později ještě vraceli zpátky, teď už ne. Colours jsou přesto největší akcí v roku, úplný svátek. I provoz musí být jinak zajištěný, místo dvou tady musí být čtyři lidé k obsluze,“ shrnul Marián Bavlšík.

Nejen na jeho případě se ukázalo, že základem vlastního prospěchu z festivalu je kvalitní kuchyně. Ne všechny oslovené podniky totiž přítomnost desetitisíců lidí ve městě pocítily.

Hudební festival Colours of Ostrava ve čtvrtek 20. července 2017.
Místo sebe vyslal na Colours dron. Po tmě a nad lidi!