Podle premiéra Petra Nečase (ODS) mohou škody po povodních vyšplhat na desítky miliard korun. Upozornil ale, že jakékoliv součty jsou nyní předčasné.

Česká pojišťovna má k dnešnímu poledni nahlášených 8371 škod za celkem 585 milionů korun. Nejvíce škod je z okresů Praha-západ, následuje Benešov, Příbram a Nymburk. Přibývá škod, které jsou hlášeny z oblasti Kolína a Mělníka. V počtu škod jsou druhé v pořadí jižní Čechy, na pomyslném třetím místě je prozatím Praha. „S tím, jak se lidé budou postupně vracet do svých domovů, očekáváme příští týden další velký nápor registrace škod," řekl mluvčí pojišťovny Tomáš Zavoral.

Pojišťovně Allianz zatím lidé ohlásili přes 1500 případů za celkem 380 milionů korun. Do některých lokalit, například do středočeských obcí Plaňany a Radim na Kolínsku a do Nového Bydžova dnes odpoledne z Allianz putují první vysoušeče. „Lidem je zapůjčíme bezplatně zhruba na měsíc, poté budou sloužit zase dalším potřebným majitelům podmáčených nemovitostí," uvedla Radana Pochop-Rusevová z Nadačního fondu Allianz. Vysoušeče se ale nemohou dostat na všechny. „Pokud si naši klienti vysoušeč zajistí v půjčovně, proplatíme jim v rámci záchranných prací také půjčovné, stejně jako doložený zvýšený odběr elektřiny za zapojení těchto přístrojů," dodala.

Povodňový účet klientů Generali během pátku překročil tisícovku škod za celkem 121 milionů korun. Do statistik začínají výrazně promlouvat velké škody, které je posouvají do stamilionových částek. „Likvidace kalamitních škod jde zatím hladce podle plánu a čtvrtina dosud nahlášených škod je vyplacena," upozornil mluvčí Generali Jiří Cívka. V konečném součtu by se počet povodňových škod mohl pohybovat kolem 2000. Červnová velká voda by tak klientům Generali mohla způsobit zkázu za 200 milionů korun.

ČSOB Pojišťovna odhaduje až 3500 postižených klientů se škodou v souhrnné výši přes 200 milionů korun. Likvidátoři navštívili prvních téměř 500 klientů. „Vyplácíme jim už pojistná plnění, nejčastěji formou zálohy, aby bylo možno začít s nápravou škod co nejdříve, už do druhého dne od nahlášení," podotkl mluvčí pojišťovny Petr Milata.

UNIQA registrovala ve 13:00 na 420 jednotlivých škod v úhrnné odhadované hodnotě blížící se stu milionů korun. Z těchto škod je 30 procent firemních. Průměrná škoda na majetku občanů (domky, domácnosti) činí 60.000 korun. „Naší zatím největší škodou je zatopený mlýn, kde škoda může jít zřejmě až do desítek milionů korun," poznamenala mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.