VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pokrmy z darů moře jsou u Čechů stále oblíbenější, vedou krevety

Praha - Krevety, ústřice, krabi i hlemýždi se podle oslovených předních šéfkuchařů stále častěji objevují na jídelních lístcích tuzemských restaurací ve větších městech. Ačkoli jsou Češi ve srovnání s Evropskou unií podprůměrní jedlíci ryb, exotické korýše a měkkýše se naučili jíst na svých zahraničních cestách a vyhledávají je i po návratu domů. 

12.3.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ARCHIV HD

Velký zájem je podle pořadatelů i o gastronomické kurzy, kde se učí správné úpravě mořských plodů a ryb.

Poptávka se podle šéfa Pražského kulinářského institutu (Prakul) Romana Vaňka zvyšuje přímo úměrně znalosti produktu, připomněl, že povědomí o rozmanitosti pokrmů Češi ztratili i kvůli dlouhému období komunismu. „V současné době začíná v rámci evolučního gastronomického probouzení stoupat obliba korýšů a měkkýšů, nejvíce vyhledávané jsou krevety,“ řekl.

Měkkýšů za 77 milionů

Od začátku tisíciletí dovoz stabilně stoupá, pouze v roce 2010 nastal pokles zřejmě v důsledku ekonomické recese. Loni se podle údajů Českého statistického úřadu na český trh dovezlo 707 tun korýšů, tedy mimo jiné krevet a humrů, za 112 milionů korun, nejvíce z Německa a Vietnamu. Měkkýšů se dovezlo 1048 tun, třeba i ústřic a hlemýžďů, celkem za 77 milionů korun, nejvíce z Francie a Polska. Oproti předloňskému roku se import zvýšil u měkkýšů o osm procent a u korýšů o 23 procent.

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek potvrzuje, že díky trvalému zájmu začínají restaurace dávat mořské plody na jídelní lístky častěji. „Týká se to ale hlavně větších měst, luxusnějších a specializovaných restaurací. Na malých městech bych je nehledal,“ řekl.

Libují si ve šnecích

Češi se již naučili konzumovat i ústřice a o Vánocích hlemýždě, k jejichž konzumaci se vracejí v inspiraci prvorepublikovou tradicí. „Co se týká šneků, začínají se dostávat zpátky do povědomí. U korýšů zájem neklesl,“ uvedl šéfkuchař Petr Hajný z pražského Chagall's Club Restaurant.

V obchodech lze sehnat hluboce zmražené i chlazené produkty, záleží na druhu a způsobu dopravy. Čerstvě nalovené dary moře nakupují dodavatelské firmy, zásobující obchody a restaurace, v noci přímo u vybraných rybářů nebo na burzách. Během dopoledne je dopraví do ČR a odpoledne si na nich již může pochutnat zákazník.

„Popularita tohoto produktu stoupá. My jsme dokonce zavedli nové sobotní brunche, specializované vyloženě na grilované mořské potvory – krevety, mušle, ústřice,“ podotkl šéfkuchař hotelu InterContinental Praha Miroslav Kubec. Vede Asociaci kuchařů a cukrářů České republiky, která pořádá oblíbené kurzy vaření. Také Prakul organizuje ročně na dvě stovky kurzů, z toho minimálně 40 procent se věnuje přímo úpravám ryb a mořských plodů. Navštěvuje je zhruba třetina profesionálů, zbytek tvoří amatéři. Ročně jimi projde přes 4500 lidí. Zájem o dary moře zvyšuje patrně i trend zdravé výživy.

Voda kvůli šťavnatosti

A jak si správně mořské plody doma připravit? Upravit se mohou na mnoho způsobů, nejvíce jim ale sluší jednoduchost. Pak stačí doplnit bílým vínem, velkolistou petrželkou, trochou soli, česneku a bílého pepře, radí odborníci. Kulináři se snaží, aby voda v mořských plodech zůstala co nejvíce kvůli šťavnatosti. Při vaření se podle šéfkuchaře Vaňka musí dávat pozor, aby se mořské plody nepřevařily a nepřepekly. Krevetě stačí pouze minuta tepelné úpravy, někdy i méně.

Dovoz měkkýšů a korýšů do České republiky

korýši (t) měkkýši (t)
2011 707 1048
2010 574 970
2009 626 1475
2007 477 925
2000 20 30

Zdroj: Český statistický úřad

Autor: ČTK

12.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu
2

Ghanská kuchařka seznamuje USA s africkou gastronomií

Sněm ANO 2017
9 8

Pohádky pro delegáty a kamery: Babišův projev kritizují opozice i ČSSD

FOTO: Masopustní maškary vozil v Homoli speciální autobus

Homole u Panny - Sobota byla v obci Homole u Panny ve znamení masopustního veselí. Specifikem místních oslav byl speciální autobus, který převážel účastníky po jednotlivých částech obce.

AKTUALIZOVÁNO

Policie při pátrání v okolí výbuchu v Poličce nalezla kus munice

Policisté při dnešním pátrání v okolí vybuchlé továrny v Poličce na Scvtavsku nalezli jeden kus munice, zároveň zmenšili pásmo kolem vstupu. Pátrání bude pokračovalo do setmění. Série čtvrtečních explozí v hale v areálu Polišských strojíren zranila 19 lidí, z toho tři vážně.

Šafářová si v Budapešti zahraje finále dvouhry. Osmý titul v kariéře je blízko

Budapešť - Tenistka Lucie Šafářová porazila v semifinále turnaje v Budapešti Němku Carinu Witthöftovou 6:4, 6:3 a poprvé od loňského triumfu v Praze ve Stromovce si zahraje finále dvouhry. Brněnská rodačka bude usilovat o osmý titul v kariéře.

Andrej Babiš: Havel měl u nás zavést prezidentský systém

Hnutí ANO se chystá na sněmovní volby, v sobotu a neděli si zvolí nové vedení a brzy už také představí svou vizi rozvoje České republiky v příštích dvaceti letech. Jeho předseda Andrej Babiš v rozhovoru s Deníkem tvrdí, že Česko by se mělo inspirovat v zahraničí a vzít si z něj to nejlepší – americký většinový systém, švýcarskou přímou demokracii a německý parlamentní jednací řád.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies