„Ano, je to pravda," odpověděl na dotaz ohledně výběru svého případného zástupce do čela představenstva Agrofertu Babiš. „Pokud půjde pan Babiš do vlády a nabídne mi to, tak to neodmítnu," uvedl Průša. Co se týče pozice generálního ředitele společnosti, kterou jeden z nejbohatších českých občanů také zastává, Babiš otázku svého případného nástupce neřeší. „Funkce se ruší i kvůli občanskému zákoníku," poznamenal.

Průša pracuje ve valašskomeziříčské chemičce 35 let. Předsedou představenstva a generálním ředitelem Dezy je od roku 1999. V uplynulých letech, stejně jako v současnosti, zastával také funkce ve statutárních orgánech několika dalších firem skupiny Agrofert.

Koncern Agrofert je dle svého tvrzení jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru v Česku a dvojkou v chemickém průmyslu. Ve více než dvou stovkách dceřiných firem dává podle údajů z loňského prosince práci zhruba 27.000 lidem, a patří tak k největším zaměstnavatelům v zemi. Babiš je jeho stoprocentním vlastníkem.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky disponuje společnost právní analýzou, ze které vyplývá, že pokud by se stal Babiš ministrem, musí rezignovat jak na funkci předsedy představenstva, tak generálního ředitele mateřské společnosti Agrofert. Pokud by zůstal řadovým poslancem, může na obou postech zůstat. Ani případné angažmá ve vládě by však neovlivnilo fakt, že Babiš zůstane stoprocentním vlastníkem firmy, která ovládá více než 200 dalších subjektů především z oblasti zemědělství, potravinářství, chemického průmyslu, ale také lesnictví a médií.

Babiš by se mohl stát ministrem financí či vicepremiérem pro ekonomiku

Jednání o podobě budoucího kabinetu sice ještě nejsou na konci, zatím se ale zdá, že devětapadesátiletý Babiš by se v ní mohl stát jednou z nejdůležitějších postav – ministrem financí či vicepremiérem pro ekonomiku. Nebyl by prvním, kdo by kvůli vstupu do politiky omezil svou účast v podnikání. Například bývalý člen vlády za Věci veřejné Vít Bárta odešel z čela firmy ABL, kterou založil a roky vedl.

Šéf hnutí ANO 2011 Babiš by mohl mít při vstupu do vlády problém s předložením negativním lustračním osvědčením, které prezidenti od kandidátů na ministry v minulosti vyžadovali. Babiš figuruje ve svazcích StB, na Slovensku se kvůli tomu soudí a dosud dával najevo, že o osvědčení ani nehodlá žádat. Miloš Zeman se ale již dříve vyjádřil tak, že bez lustračního osvědčení žádného ministra nejmenuje. „Názor pana prezidenta je, že problém mé účasti ve vládě řeší přijetí zákona o státní službě," uvedl Babiš po nedělním setkáni se Zemanem. Opakovaně uvedl, že s komunistickou státní bezpečností nespolupracoval. Bývalý důstojník tajné služby Andrej Kulha v rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Euro řekl, že svazek, který má dokládat Babišovu spolupráci s někdejší StB, je zfalšovaný.