„Situaci máme pod kontrolou a provádíme všechna opatření, abychom zabránili dalšímu výskytu tohoto onemocnění. Kromě ohniska, které bylo zlikvidováno minulý týden, se v této oblasti žádný další případ ptačí chřipky nevyskytl," informoval Grzegorz Chmielowiec z Okresního veterinárního inspektorátu v Klodzku a dodal, že v místě nákazy a jeho okolí se včera opět prováděla dezinfekce. Už poněkolikáté.

To, že onemocnění drůbeže zasáhlo jen jednu farmu a ostatní chovatelé kvůli tomu přišli o své chovy, potvrdil i místní obyvatel Andrzej. K hubení zdravé drůbeže došlo včera v okolí ohniska nákazy.

„Platí tady i další opatření. Je nutné používat dezinfekční koberce. Také se nesmí vyvážet a přivážet drůbež a vejce. Nějakou dobu po usmrcení drůbeže si lidé nemohou pořídit novou," vyjmenoval mladý muž. Také jeho maminka se včera rozloučila se slípkami. Měla jich patnáct.

Mimořádná veterinární opatření

V České republice vydaly Státní i Krajská veterinární správa ve čtvrtek 12. ledna nařízení o mimořádných veterinárních opatřeních. Osm obcí v našem regionu je v ochranném pásmu, tedy ve vzdálenosti do tří kilometrů od ohniska nákazy, a 57 obcí v desetikilometrovém pásmu dozoru.

Podle včerejších slov ředitele Krajské veterinární správy Aleše Hantsche se sčítají chovy, ale na území Královéhradeckého kraje se ptačí chřipka zatím naštěstí neobjevila. „Důležitá je především prevence, dobrá informovanost a dodržování všech pravidel a hygienických opatření," zdůraznil Hantsch. Všichni chovatelé drůbeže by i nadále měli mít zvířata zavřená, aby nepřišla do kontaktu s volně žijícím ptactvem.

Město Náchod přijalo v souvislosti s výskytem ptačí chřipky u polských sousedů a s ohledem na stanovení ochranných pásem několik opatření. Jedním z nich byl i soupis všech hospodářství s přesným součtem drůbeže nebo jiných ptáků chovaných v zajetí podle nařízení Státní veterinární správy.

Hasiči sečetli přes 500 kusů drůbeže

Do sčítání se v pátek a v sobotu pustili náchodští dobrovolní hasiči. „Byli u nás v pátek po sedmnácté hodině. Spočítali drůbež a poučili nás. Vše bylo v pořádku. Máme dezinfikovat boty i podestýlku, abychom zabránili případnému přenosu. Drůbež musí být zavřená a nesmí se nikam přenášet. Krmivo má děda zavřené v kufru auta, aby nedošlo ke kontaminaci," popsala Pavla Jirásková z Bělovsi.

Velitel jednotky náchodských dobrovolných hasičů Tomáš Kavan potvrdil, že dobrovolní hasiči obcházeli Malé Poříčí, Běloves, Babí a část Dobrošova – osadu Polsko. „Sčítali jsme veškerou drůbež, bylo jí přes pět set kusů. Vyplnili jsme více než čtyřicet formulářů. Součástí sčítacího archu byly i informace, jak postupovat při nálezu uhynulého zvířete a kontakty na veterinární správu," sdělil velitel hasičů.

Podle jeho slov byli lidé na jejich příchod většinou připravení a o situaci za hranicemi věděli. „Většina lidí měla drůbež pod střechou. V jedné domácnosti už preventivně všechnu drůbež pobili a zužitkovali na maso. Měli jen pár kusů," dodal Kavan.

Mrtvou kachnu teprve zkoumají

Je otázkou, jak se bude situace vyvíjet nadále. Náchodští profesionální hasiči byli totiž v neděli přivoláni na žádost veterináře k vylovení uhynulé kachny na rybníku v náchodské ulici U Písníku. „Hasiči použili speciální plovoucí chodník na vodu a uhynulé zvíře uložili do dvou pytlů. Poté ho předali majiteli rybníka," uvedla mluvčí hasičů Martina Žahourková.

Ředitel Krajské veterinární správy Aleš Hantsch k tomu sdělil, že příčina úmrtí kachny se v tuto chvíli zjišťuje v laboratoři a výsledky by měly být známé během dnešního dne.