VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Polévkáren v poslední době přibývá, nacházejí nové zákazníky

Praha – Kombinaci rychlého občerstvení a klasické kuchyně nabízejí v posledních letech v Česku takzvané polévkárny. První se objevily před čtyřmi roky, ale teprve v posledních dvou letech jich pomalu přibývá. Zákazníkům ušetří čas při stolování a zároveň poskytnou nabídku kvalitního pokrmu. Majitel pražského bistra Plavecká polévka Robert Friede věří, že i proto takové provozovny mají budoucnost.

17.8.2014 6
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

„Když jsme otevírali, tak jsme si lámali hlavu, jak to pro úřady pojmenovat. Jestli jsme kavárna, restaurace, nebo bistro," uvedl Martin Jelínek, spolumajitel polévkárny v pražském Karlíně, která byla vůbec prvním podnikem tohoto typu v Česku. V současnosti nabízí zákazníkům výběr ze šesti druhů polévek a kromě toho teplé gruzínské koláče a různé saláty. Podobný systém přijaly i další tuzemské polévkárny, které nabízí zpravidla i sladkosti a další pečivo včetně baget a některé z nich i omezenou nabídku hlavních jídel.

Inspiraci postupně se rozvíjejícím trendem přiznal například majitel polévkárny a cukrárny French garden Fabrice Contrel. Lidé podle něj mají zájem o chutná, ale zároveň levná jídla, a to polévky splňují.

Provoz bistra není složitý

Za rozmachem polévkáren stojí nejen současný trend, ale i skutečnost, že začít provozovat bistro je v oblasti gastronomie relativně jednoduché, uvedl manažer hotelu Fusion Luboš Caninec, který odpovídá nejen za provoz hotelu, ale i za polévkárnu Soup in the City. O to obtížnější je podle něj rozběhnutý projekt udržet a ohlídat si svoji pozici na trhu.

Právě s tím měla problém polévkárna v Ostravě-Mariánských horách, která fungovala loni asi půl roku. „Provoz byl ztrátový. Mohla za to špatná lokalita a fakt, že se hodně firem z okolí přestěhovalo k novému nákupnímu centru Karolina," vysvětluje příčiny krachu provozovatel Vojtěch Šebesta. V bistru nabízel tři druhy polévek. Denně prodal asi 50 porcí. „To bylo málo, aby si podnik na sebe vydělal, potřeboval jsem tak 150 porcí," řekl. Koncept polévkárny ale nezatratil. „Myslím, že to má smysl. Počkám ještě nějakou dobu a pak se pokusím najít rušnější místo," řekl.

Naopak již dva roky fungují například polévkárny v Otrokovicích na Zlínsku či v Plzni. „V Plzni chybělo rychlé občerstvení, které by bylo i zdravé. V tomto druhu jsou většinou jen hamburgery, kebaby nebo chlebíčky. Přitom polévka je v tomto směru ideální a český národ je hodně polévkový," popsala zrod myšlenky na vznik provozovny Supa Supa její majitelka Eva Batíková.

Tři hrnce polévky

Supa Supa nabízí denně tři polévky – krémovou, netradiční zahraniční a českou klasiku. Na své si přijdou i vegetariáni. Batíková každé ráno s pomocí maminky a brigádnice uvaří tři obrovské hrnce polévky. Obchod se otvírá v 10:00 a když ve 16:00 zavírá, většinou je vyprodáno. „Někdy musím i rychle přivařit další během dne," řekla Batíková. Polévky v nabídce obměňuje, celkem jich má na seznamu 160. K tomu nabízí saláty, bramborové placky, české vdolky i mrkvové bramboráky s bylinkovým tvarohem.

K nejčastějším hostům patří spíš mladší lidé a studenti – ti rádi ochutnávají netradiční a exotické chutě, ženy mají zase většinou nejradši krémové polévky. Českou klasiku, zelňačku, kulajdu či gulášovku, nejčastěji kupují lidé nad 45 let. „U nás je to postavené na tom, že nepoužíváme žádné polotovary, dochucovadla, glutamáty. Vaříme z čerstvých surovin, některé polévky jsou v nabídce jen sezonně," dodala Batíková.

Autor: ČTK

17.8.2014 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Smrtelná dopravní nehoda motorkáře na Jablonecku. Stala se 29. května v Kokoníně¨.
3

V Kokoníně zemřel motorkář, nezvládl předjíždějí osobního auta

Několik policejních zásahových jednotech zasahovalo v pondělí v podvečer v českolipském hypermarketu Albert na sídlišti Lada.
AKTUALIZOVÁNO
10

V České Lípě v Albertu se údajně střílelo

AKTUALIZOVÁNO

RECENZE: Terorista z Rammstein se na pódiu odpálil

Praha /FOTOGALERIE/ - V pražské Eden Areně se 28. května uskutečnil první z letošních koncertů skupiny Rammstein.

DOTYK.CZ

29. květen 1985. Den, kdy anglická zvěř zardousila fotbal

Ta tragédie byla nevyhnutelná. V Bruselu, na Heysel Stadionu, se před finále fotbalového poháru mezi Liverpoolem a Juventusem Turín sešlo příliš výbušných ingrediencí. Desetitisíce zpitých chuligánů, nože, střelné zbraně, zchátralý a drolící se stadion, stupidní systém prodeje lístků, v podstatě nulová přítomnost policie. Byla to jatka zbytečná, ale poučná.  

Tatra Trucks zmodernizuje armádní děla. Obrana za ně zaplatí přes miliardu

Samohybné houfnice Dana pro českou armádu zmodernizuje kopřivnická firma Tatra Trucks. Ministerstvo obrany za zakázku zaplatí 1,27 miliardy korun. Zrenovováno bude 33 děl. Zakázkou se v blízké době bude zabývat vláda. Smlouvu by ministerstvo chtělo podepsat v září.

AKTUALIZOVÁNO

Odstartovaly dotace na dešťovou vodu. Zájem je obrovský

Během prvních dvou hodin od otevření nového dotačního programu Dešťovka přijal stát přes 800 žádostí za zhruba 39,5 milionu korun. Je to zhruba 40 procent celkového rozpočtu programu, ve kterém chce stát přerozdělit 100 milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies