Společnost podle TIC loni nabídla skupině českých urologů zájezd do Keni. Výměnou za to firma požadovala, aby lékaři svým pacientům do konce předepsali konkrétní množství léků z její produkce. „Chceme ověřit, zda mohou být současné praktiky farmaceutických firem považovány za úplatkářství ve smyslu trestního zákona,“ vysvětluje předseda správní rady TIC Václav Láska. Celý případ teď bude řešit policie.

Podle TIC nejsou podezřelé praktiky farmaceutických firem nijak ojedinělé. „Na firmu Apotex jsme podali trestní oznámení, protože zde existuje dostatek důkazů. Tento případ je ale jen špičkou ledovce,“ říká ředitel české pobočky TIC David Ondráčka. Vyjádření firmy Apotex se do konce uzávěrky nepodařilo získat.

Podle ministerstva zdravotnictví česká sitauce není ojedinělá. „Podobný problém se řeší po celém světě, farmaceutické firmy jsou velmi vlivné,“ uvedl mluvčí resortu Tomáš Cikrt. Zlepšit dohled by podle něj měli zdravotní pojišťovny, ředitelé nemocnic i policie.

Nepřehledný vztah mezi farmaceutickými firmami a lékaři kritizuje dlouhodobě Česká lékařská komora (ČLK). „Už dva roky neúspěšně navrhujeme zřízení nadačního fondu, do kterého by firmy přispívaly částkami úměrnými jejich obratu na trhu,“ říká prezident ČLK Milan Kubek. Fond by financoval vzdělávání lékařů, odpadly by tak zahraniční cesty zdravotníků na semináře do ciziny a tím i podezření z korupce.

Podle Kubka by také nedocházelo k přímému kontaktu mezi lékařem a farmaceutickou firmou, zároveň by ale firmy stále plnily svou morální povinnost vzdělávat lékaře. „Skutečnost, že na tento návrh farmaceutické firmy přistoupit nechtějí, naznačuje, že ke korupčním praktikám skutečně může docházet,“ myslí si Kubek.

Martin Dohnal