Polská společnost PGNiG tvrdí, že už objem, který dostala ve středu, byl pod minimem rozsahu stanoveného smlouvou. Podnik tak začal kompenzovat výpadek dodávek z východu dovozem z Německa a České republiky. PGNiG sdělil, že příčinu nižších dodávek z Ruska se stále snaží zjistit. Od Gazpromu zatím žádné informace nepřišly, uvedl podnik podle agentur PAP a Reuters. V pondělí polská plynárenská společnost prý obdržela o 20 procent méně plynu, než má ve smlouvě, v úterý to bylo o 24 procent méně. Gazprom to ale odmítl.

Snížení dodávek plynu hlásí i Slovensko. Dominantní prodejce plynu, společnost SPP, uvedl, že i během dneška zaznamenal pokles objemu dodávek suroviny zhruba o desetinu. Stejný výpadek společnost hlásila už ve středu. „Na dodávky všem zákazníkům od domácností po velké průmyslové podniky tato situace nemá žádný vliv," sdělil mluvčí SPP Peter Bednár. Dodal, že i stávající dodávky jsou dostatečné pro zajištění potřeb klientů SPP a pro průběžné doplňování zásobníků plynu. Ty by měly být zcela naplněny už v nejbližších dnech.

V České republice zatím žádný pokles dodávek zaznamenán nebyl. „Co mám informaci z dopoledne z našeho dispečinku, tak jsme zatím žádná omezení nezaznamenali," řekl mluvčí společnosti Net4Gas Milan Řepka. Net4Gas je v tuzemsku držitelem licence na přepravu zemního plynu.

Zpětné dodávky plynu na Ukrajinu

Polský provozovatel plynovodů Gaz-System a šéf ukrajinského přepravce plynu Ukrtransgaz ve středu uvedli, že Gazprom začal omezovat dodávky zemního plynu do Polska, aby Varšava zastavila zpětné dodávky plynu na Ukrajinu. Ukrajina je teď kvůli sporům o cenu odříznuta od přímých dodávek plynu z Ruska. Moskva přerušila vývoz plynu na Ukrajinu v polovině června a oznámila, že dodávky obnoví, až Kyjev zaplatí miliardy dolarů, které dluží za předchozí dodávky. Kyjev tvrdí, že zvýšená částka, kterou Moskva od dubna za dodávky zemního plynu požaduje, je politicky motivovaná a odmítá ji zaplatit.

Ukrajina od tohoto měsíce začala dovážet plyn ze Slovenska a menší objemy dováží i z Polska a Maďarska. Dodávky z Maďarska ale v srpnu prudce klesly. Ukrajina ročně spotřebuje zhruba 50 miliard metrů krychlových plynu. Země vytěží asi 20 miliard metrů krychlových, zbytek musí dovézt, převážně z Ruska.