VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pomazánkové máslo z Chocně mění kvůli EU název i balení

Choceň - Choceňská mlékárna dnes skončila s plněním pomazánkového másla do starých obalů a začala ho jako tradiční pomazánkové balit do nových kelímků. Přejmenování tradičního výrobku nařídil Soudní dvůr EU, protože neobsahuje dostatečné množství tuku. Novinářům to dnes řekl ředitel mlékárny Pavel Marek.

16.4.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: čtk

"Je to škoda, že (Unie) vstupuje do autonomie států a autonomie výrobků, které už mají nějakou tradici, trošku to člověka mrzí, ať už to jsou pomazánková másla nebo tradiční rum, které se zbytečně z trhu ztratí," řekl Marek.

Šéf společnosti doufá, že na produkci nebude mít změna vliv. Design obalů je podobný, klade důraz na slovo Choceňské, aby zákazníci věděli, že jde o tentýž výrobek, jen s pozměněným názvem. Náklady na nové obaly i likvidaci těch starých Marek odhadl na 1,7 milionu korun. Další peníze mlékárna vynaloží na billboardovou a televizní kampaň.

Pomazánkové máslo začala poprvé v roce 1977 vyrábět dnes již neexistující mlékárna v Liberci. Tehdy nebyl dostatek mléčného tuku na výrobu klasického másla, a tak dostala od státu zadání, aby vymyslela roztíratelnou pomazánku, která by jej nahradila. O dva roky později zahájila výrobu i Choceňská mlékárna. Pomazánkové máslo vyrábí klasické bez příchuti a v dalších deseti chutích.

"Nemuseli jsme změnit obaly jen u jedenácti druhů pomazánkových másel. Výrobek dodáváme i dalším privátním značkám, což je celkem 40 druhů obalů. Byl to složitý proces," řekl Marek. Choceňská mlékárna dodává výrobek obchodním řetězcům, například pod značkou Tesco, Albert nebo Ranko.

Letitý spor o pomazánkové máslo

Česká republika se Soudním dvorem prohrála letitý spor o pomazánkové máslo v říjnu 2012. Žádost o výjimku zachování názvu podala v roce 2004 s tím, že jde o tradiční výrobek. Pomazánka se vyrábí z kysané smetany a sušeného mléka, obsahuje 31 procent tuku a 41 procent sušiny. Nemá obsahovat rostlinný tuk. Máslo musí obsahovat alespoň 45 procent mléčného tuku.

Pomazánku vyrábí v tuzemsku pět společností. Kromě Choceňské mlékárny také Madeta, Mlékárna Bystřice pod Hostýnem, Jaroměřická mlékárna a nověji také Olma. Mlékárna Kunín měla nějaký čas v portfoliu i pomazánkové máslo, ale přestala ho už vyrábět. Choceňská mlékárna jej ročně vyrobí 4500 tun, společnost tak drží podíl na trhu kolem 60 procent.

"Není jednoduché vyrobit pomazánkové máslo, na tom si vylámali někteří zuby. Technologie není jednoduchá. Každý nový výrobce, který se tady objeví, od každého kousek sebere," uvedl Marek.

Choceňská mlékárna založená v roce 1928 má české majitele. Většinový podíl vlastní firma Accom Holding a z 15 procent Zemědělské družstvo Zálší. Společnost zaměstnává devět desítek lidí. Roční tržby vykazuje okolo 600 milionů korun. V letech 1979 až 2013 vyrobila 65.000 tun pomazánkového másla. Ročně jde o 24 milionů balení výrobku. Roční spotřeba pomazánkového másla je v tuzemsku 0,8 kilogramu na obyvatele.

Autor: ČTK

16.4.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Vztek, údiv, pobavení i pohrdání se včera zračilo v tváři Jiřímu Zimolovi při jednání krajského zastupitelstva o kauze Lipno.
1 6

Sobotka: Svolat rozhodčí řízení kvůli Zimolovi neumožňují stanovy

Exploze v Manchesteru

Exploze na koncertě v Manchesteru. Na místě jsou zranění, zřejmě i mrtví

DOTYK.CZ / AKTUALIZOVÁNO

Australané řeší, co s místními žraloky

Mnoho Australanů se donedávna usmívalo nad pověstí své země jakožto rejdišti světově obávaných zvířat. Byla to ale smrt místní surfařky Laeticie Brouwerové, která odstartovala zájem státních orgánů ohledně řešení, které by eliminovalo riziko útoků a zároveň nevedlo k drastickým opatřením.

Zpěvačka Špinarová byla uvedena do Síně slávy cen Anděl

Do Síně slávy hudebních cen Anděl byla dnes in memoriam uvedena zpěvačka Věra Špinarová. Majitelka nenapodobitelného hlasu zemřela letos v březnu ve věku 65 let. 

Fikaná hra o miliony. Zlín má dilema: uvěří Manchesteru?

Znáte tradiční česká přísloví? Jedno zní: Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. Leckdy to uslyšíte i během fotbalových zápasů. Kluby, trenéři a hráči mají dilema.

Odpad třídí stále více lidí. Radnice je motivují i dárky

Rok od roku Pardubice rozšiřují území, na němž mohou obyvatelé rodinných domů odkládat do samostatných kontejnerů biologicky rozložitelný odpad. Od roku 2007, kdy město s odděleným ukládáním bioodpadu začalo, ho separuje 2750 domácností. Letos byl sběr rozšířen i do okrajových částí města – do Lánů na Důlku a Opočínku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies