Místo nevzhledných plastových kontejnerů překážejících na ulicích nebo chodnících nenápadné vhozy do podzemí. Tak by podle představ děčínské radnice měly vypadat popelnice v centru Podmokel i Děčína.

Podle plánů magistrátu by měly podzemní kontejnery vyrůst na šesti místech.

„Město by chtělo kontejnery vybudovat z důvodu zlepšení estetického vzhledu centrálních částí města. Postupným osazováním podzemních kontejnerů máme šanci zbavit některé ulice v centru města nevzhledných sběrných nádob, jak na směsný odpad, tak na tříděný odpad," vysvětluje mluvčí magistrátu Markéta Lakomá, proč se radnice rozhodla pro tuto poměrně nákladnou variantu.

Vybudování takových podzemních kontejnerů totiž vyjde na miliony korun. Vzhledem k výši nákladů by si město podobnou investici nyní pravděpodobně dovolit nemohlo, proto chce na stavbu podzemních kontejnerů využít dotací 
z operačního programu.

Čerpání dotace

„Na osazení podzemních kontejnerů je možné čerpat dotace z OP Životní prostředí. Tato dotace je ovšem omezená poměrně přísnými podmínkami, především v otázce nákladů na pořízení vzhledem ke kapacitě zařízení odpadu za rok. I v tomto ohledu se více dozvíme až po zpracování záměru," říká Lakomá.

Podle záměru, který již schválila rada města, by nové kontejnery měly být v ulici Čs. Legií, na Husově náměstí, na ulici Prokopa Holého, v Zámecké, Křížové a  Myslbekově ulici.

Podzemní kontejnery jsou například na Tyršově ulici. „Určitě je to mnohem lepší, než klasické kontejnery. Alespoň to nehyzdí město," myslí si Jaroslav Šenkýř z Děčína.

K jejich stavbě je ale podle Lakomé ještě poměrně daleko. Je potřeba určit místa, kde se bude stavět nejdříve. Není dokonce ani jisté, jestli se nakonec dostane na všech šest míst.

Vhodné místo

Nejvíce problematická bude stavba kontejnerů v Podmoklech.

„Již dnes například víme, že problematická bude realizace v ulici Husovo náměstí, Prokopa Holého a Čs. legií a to z důvodu překryvu s plánovanou revitalizací Podmokel. V této lokalitě tedy bude nutné plánované umístění pečlivě promyslet," dodává  Lakomá.

Při výběru vhodného místa pro podzemní kontejner musí navíc magistrát počítat 
i s tím, zda mohou na místo zajet popelářská auta. Při samotném psaní projektové dokumentace pak může ještě dojít k malému posunu kvůli inženýrským sítím.

V současné době už takových podzemních kontejnerů v Děčíně několik je. Využívat je mohou například lidé žijící na Tyršově ulici nebo v Jezdecké ulici na Starém Městě.