Zatímco nyní je maximální denní taxa 20 korun, nově to bude až desetkrát více. Změnu včera schválila vláda.

Poplatek za vjezd do určité části města vždy závisí na rozhodnutí radnice a z placení jsou vyjmuti obyvatelé s trvalým pobytem, jejich příbuzní či vlastníci nemovitostí. Za vjezd může obec stanovit i paušální platbu na různě dlouhé časové úseky, přičemž její přesnou výši si stanoví opět sama radnice.

Historická centra a lázeňské zóny

„Zvýšení poplatků by mohla využít ta města, která mají historická centra, lázeňské zóny apod., jsou turisticky hodně frekventovaná a v zájmu jejich občanů i měst jako takových (s ohledem na životní prostředí, ale i hospodaření) je třeba tyto atraktivní, vzácné, často zcela unikátní lokality chránit a udržovat v co nejlepším stavu," popisuje mluvčí Svazu měst a obcí ČR Štěpánka Filipová. „Důležité přitom je, aby příjmy z poplatků města využívala pro svůj další rozvoj a ve prospěch občanů," zdůrazňuje Filipová.

S rozpaky se však na možný až desetinásobný růst denních poplatků dívají podnikatelé. „Není to šťastné. Nám se centra měst spíše vylidňují a lidé nakupují na okrajích v nákupních centrech," říká šéf Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků Karel Havlíček. „V konečném důsledku to může přinést i zdražení služeb či zboží. Jednak řemeslníků, pokud si budou platit za vjezdy, a pak i zboží, pokud vyšší poplatky budou platit i firmy zásobující obchodníky v centrech," upozorňuje Havlíček.

Jak ale říká Filipová, města se budou snažit 
o vstřícný postup. „Záleží na znění vyhlášky a dohodě místních subjektů, jak bude „služební" vjezd pro řemeslníky a podnikatele upraven. Dá se předpokládat, že pokud má například podnikatel sídlo v památkové zóně, v níž se platí za vjezd, mohl by získat výjimku a být od poplatku osvobozen," uzavírá Filipová.