Egypt je nejdostupnější zimní exotickou destinací. Češi za dovolenou v zemi pyramid letos utrácejí v průměru 14.130 korun, nejčastěji volí zájezdy na deset dnů do turistické oblasti Marsa Alam. Tuto rekreační destinaci ležící na jihu Egypta letos preferuje 46 procent klientů Invie, což je o 15 procent víc než v roce 2012. Mezi další navštěvované oblasti patří Sharm El Sheikh a Taba. Lidé preferují ‚all inclusive' pobyty v čtyřhvězdičkových hotelech.

„Na začátku letošního roku je Egypt nejžádanějším místem pro strávení dovolené. Je tak vidět, že popularita egyptských letovisek opět rychle narůstá. Lidé již nemají z bezpečnostní situace obavu," uvedl marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz Michal Tůma.

Podle Invie si 67 procent českých turistů kupuje dovolenou v Egyptě s balíčkem ‚all inclusive'. Polopenzi zvolilo 30 procent turistů a pouze tři procenta volí pobyty se snídaní.

Hlavním důvodem růstu poptávky po dovolených v Egyptě jsou nízké ceny zájezdů ve srovnání s cenami zájezdů do dalších opravdu exotických zemí. „Oproti ostatním lokalitám ceny zájezdů snižují především nižší náklady na dopravu. Turisté si proto v Egyptě rádi dopřávají luxusní služby, které jsou pro ně v této zemi dostupné," dodal Tůma.

Loni vyjelo do Egypta až dvě stě tisíc českých turistů

„Poslední měsíce ukázaly, že proces demokratizace společnosti nemá prakticky žádný vliv na sektor cestovního ruchu v Egyptě. Ten se naopak v posledních měsících a letech ukázal, jako velmi stabilní a na politickými změny nesenzitivní," řekl marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma.

Poptávka po zájezdech do Egypta letos roste také na léto. Cestovní kancelář Fischer registruje v předprodejích nárůst zájmu o pětinu. „Jednoznačně je to dané tím, že lidé se přestali dovolené v této zemi obávat a dobře vědí, že si zde za rozumné peníze užijí pětihvězdičkové hotely a stravování all-inclusive. Nejčastěji míří do oblasti Marsa Alam, která je českými návštěvníky stále ještě méně objevená a láká širokými plážemi, čistým mořem a korálovými útesy," vysvětlil mluvčí kanceláře Jan Osúch.

Loni vyjelo do Egypta podle odhadu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur 170.000 až 200.000 českých turistů, tedy asi o 15 procent meziročně méně.