VYBERTE SI REGION

Popularita minipivovarů rychle roste

Zlínský kraj – Na rozdíl od velkých společností se malé výrobny zaměřují na produkci nepasterizovaného piva.

23.9.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Pivovar Platan

Když se zeptáte člověka na ulici, jaká česká piva zná, obvykle odpoví Plzeň, Gambrinus, Radegast nebo například Staropramen. Jen málokdo se zmíní o nějakých menších.

V každém kraji republiky přitom existuje mnoho malých, téměř rodinných pivovarů, kde se vaří pivo podle starých receptů jen ze základních surovin a není nijak chemicky upravováno.

Vyšší kvalita

Ve Zlínském kraji je takových hned pět. Ten nejmladší vznikl oficiálně teprve letos v březnu a nachází se v Sazovicích na Zlínsku. „Pohnutkou k vaření piva byla naše záliba v produktech minipivovarů a jejich nedostupnost v okolí Zlína. Tato piva jsou totiž mnohem kvalitnější a chutnější než od velkých výrobců,“ uvedl sládek a spolumajitel sazovického pivovaru Zlínský švec Martin Velísek. Dodal, že nejprve si parta nadšenců vařila pivo jen sama pro sebe a své rodiny. „Lidé z okolí ale projevili o tento mok také zájem, a tak jsme se rozhodli stát se oficiálně malým pivovarem,“ vysvětlil Velísek.

Předností jejich piva je prý to, že je nefiltrované a nepasterizované, což mu prý zachová původní výbornou chuť. „Díky tomu zůstává pivo jakoby mírně zakalené,“ řekl spolumajitel. Zatím produkujeme světlé výčepní pivo, světlý a polotmavý ležák a světlý speciál. „Do budoucna bychom pak chtěli začít vyrábět i nějaké to silnější pivo jako například osmnáctku,“ zmínil Velíšek. Poznamenal, že zájem o jejich pivo je velký. „Lidé chtějí něco nového, než co mohou nabídnout velké závody. Ty hledí hlavně na množství,“ uvedl spolumajitel. Lahodný mok je prý k dostání nejen v sudech, ale také v plastových lahvích vyrobených speciálně pro uchování piva.

V nabídce je také patnáctka a vyšší

Zajímavý sortiment mají ale i ostatní minipivovary v kraji. Například kroměřížský Černý orel, který vznikl na konci roku 2009, nabízí kromě světlého ležáku jedenáctky a dvanáctky a mnoha dalších specifických druhů piv patnáctku rubínovou. „Jedná se o nápoj tmavé jantarové barvy, ze začátku mírně trpko-kyselá chuť, která okamžitě přejde do sladkohořké. Ta hořkost je trošku specifická a je dána varným postupem,“ informoval sládek Martin Hrubeš. Bez povšimnutí určitě nezůstane ani 18° tmavá.

Borůvkové pivo

Borůvkové či višňové pivo zase nabízí vsetínský minipivovar Valášek. „Jedná se o ochucená piva, kromě nich ale vyrábíme hlavně světlé a tmavé kvasnicové pivo, a tak třikrát do roka i světlou čtrnáctku,“ uvedl majitel Roman Dohnal. A podnik prý jen vzkvétá. Do širého okolí dodává své výrobky také valašskomeziříčský pivovar Bonver. „Pivo BON vaříme podle historického zákona o čistotě piva z roku 1516, dle kterého v pivu může být jen voda, slad, chmel a kvasnice,“ přiblížil sládek Milan Kuráň. Zajímavostí tohoto podniku je výroba svrchně kvašeného pšeničného piva. Pro potřebu vlastní restaurace pak vyrábí zlatavý mok restaurační pivovar Balkán v Uherském Brodě. „Máme světlou kvasnicovou desítku a dvanáctku a taky tmavou desítku. Pivo je k dostání jen u nás v restauraci a lidé z okolí si jej oblíbili,“ sdělil majitel Pavel Vrána.

Autor: Hana Minaříková

23.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.
1

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies