Portugalský schodek skončil také vůbec poprvé pod tříprocentní hranicí EU. Lisabon měl loni podle dohody s Evropskou komisí snížit deficit na 2,5 procenta z předloňských 4,4 procenta HDP. Brusel by tak letos měl ukončit s Portugalskem řízení za příliš vysoký deficit.

Podle Portugalského statistického institutu INE letos rozpočtový schodek ještě dál klesne na 1,6 procenta HDP. V krizovém roce 2010 deficit vystoupil na téměř deset procent ročního výkonu ekonomiky.

Portugalsko se již vymanilo z krize

HDP loni stoupl o 1,4 procenta po výkonu 1,6 procenta v roce 2015.

Veřejný dluh Portugalska loni ale dál rostl a zvýšil se na 130,4 procenta HDP ze 129 procent v roce 2015. Ocitl se tak těsně pod rekordním minimem z roku 2014. INE letos čeká pokles dluhu na 128,5 procenta.

Portugalsko v roce 2014 opustilo záchranný program, o který v roce 2011 požádalo Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) a v jehož rámci dostalo celkem 78 miliard eur. Úspěšné vymanění Portugalska z krize dokládá fakt, že Lisabon předčasně splatil už polovinu úvěru od MMF.

Portugalsko opustilo záchranný program pro země zasažené dluhovou krizí v eurozóně jako druhé po Irsku, které už MMF splatilo před termínem většinu svých úvěrů. Z krize se naopak stále nevymanilo Řecko, které do ní spadlo jako první a nyní čerpá už třetí záchranný program.

Čtěte také:

Den daňové svobody oslaví Češi stejně jako Němci, Nizozemci a Portugalci
Portugalci nedokončí obchvat Třince. Ministr dopravy zvažuje soud
Snídejte, nabádají portugalské dráhy cestující. Omdlévající lidé zpožďují vlaky