Předloha reaguje na dřívější novelu lidoveckých poslanců, kteří chtěli z povinnosti vyčlenit Budvar. Sněmovna pak schválila plošné výjimky i pro státní podniky a státní, krajské a obecní firmy, jež mají průmyslovou nebo obchodní povahu. Senát výjimky odmítl. O tom, v jakém znění by předloha případně šla k podpisu prezidentovi, zatím poslanci nerozhodli.

Nynější novela by měla původní normu KDU-ČSL nahradit. Žádné společnosti ze zákona nevypouští, předpokládá ale zvláštní režim pro firmy, které nejsou veřejnými zadavateli a mají průmyslovou nebo obchodní povahu. Nemusely by zveřejňovat smlouvy uzavřené v běžném obchodním styku. "Právě u těchto smluv byly v praxi zjištěny problémy s ochranou obchodně citlivých informací a navrhovaná novela potřebnou ochranu zajišťuje," píšou autoři v důvodové zprávě.

Ilustrační foto
Registr smluv může platit i pro Budvar

Určité výjimky by dostaly i Česká televize a Český rozhlas v případě například mimořádných přenosů nebo licenčních práv na sportovní utkání a veřejné vysoké školy a veřejné výzkumné instituce u smluv, které uzavírají se soukromou podnikatelskou sférou. U zdravotnických zařízení by nezveřejnění smluv na dodávky léků a zdravotnických prostředků neohrozilo jejich platnost. Novela se týká rovněž Správy státních hmotných rezerv, navíc by výslovně zajistila ochranu bankovního tajemství.

Ilustrační foto.
Samosprávy odmítají senátní úpravu registru smluv. Kvůli pivu

Předlohu nejprve posoudí vláda, má na to měsíc. Předkladatelé v čele s místopředsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) navrhují, aby ji dolní komora schválila zrychleně už v prvním čtení. Novela by se mohla dostat na program červnové schůze. Teprve potom by poslanci rozhodli o osudu původní předlohy KDU-ČSL, kterou vrátil Senát. Vzhledem k podpoře i dalších klubů by zákonodárci mohli novou poslaneckou normu přijmout ještě do podzimních voleb.

Smlouva/ilustrační foto
Registr smluv: Senát zrušil plošné výjimky

Zákon o registru smluv dopadl od loňského července například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Od letošního července bude zavedeno pravidlo, že nezveřejněná smlouva není platná.