VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Poslední pivo. Kvůli povinným účtenkám skončily stovky hospod

Praha - Tak zajímavou historií, jakou má hostinec Na Hvížďalce v jihočeských Čimelicích, se moc podniků pochlubit nemůže. Natáčely se tu filmy Hogo fogo Homolka nebo třeba Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi. A pravidelně se tu scházeli i absolventi někdejší slavné čimelické filmové průmyslovky.Použití minulého času je namístě. Dnes už byste na dveře klepali marně, její provozovatelé, manželé Pavelkovi, včera natočili poslední pivo.

1.12.2016 25
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/archiv

„Nebylo to pro nás snadné rozhodnutí, protože předci manžela koupili restauraci v roce 1759 od panství a byla v přímém držení rodiny. Pracovali tu i jeho rodiče a prarodiče. S manželem jsme tu začali pracovat pod Jednotou už v roce 1988 a od roku 1991, kdy nám byla restaurace vrácena, soukromě," vypráví Miroslava Pavelková. Větší tržby mívala hospoda jen v létě, po zbytek roku to byla spíš „služba štamgastům".

Manželé Pavelkovi už jsou v důchodu a s myšlenkou na konec podnikání si pohrávali déle, ovšem vždycky je lidé přemluvili. „Ale EET pro nás byla poslední kapkou," říká paní Pavelková.

Čimelický hostinec je jeden z několika stovek, jejichž dveře zůstaly zavřené. Pokladnu, tiskárnu a hlavně internet si v nejmenších hospodách pořizovat nechtěli. Pivo či limonádu si teď nedáte třeba ani na nejvyšší hoře Českého středohoří Milešovce. Dosavadní provozovatel tamější restaurace ji včera zavřel. Nechtěl riskovat selhání techniky a hrozící pokuty.

„Pan Babiš asi na Milešovce nikdy nebyl a tím spíš při bouřce. Právem se jí říká hromová hora, a tak tu hrozí časté výpadky elektřiny. Nechtěl bych zažít fungování přenosu dat v rámci EET," říká Daniel Pitek. „Rozčiluje mě, že stát dostává miliardy z EU na to, aby oživil venkov, a ministerstvo přijde s takovou věcí, která ho naopak ubíjí," zlobí se, dnes už bývalý restauratér.

Hospodští, kteří se povinnému vydávání účtenek podvolili, většinou zapojovali svoje pokladny na poslední chvíli, včetně noci na dnešek. Důvod? Až paranoidní strach z berňáku.

„Mnoho našich zákazníků nám otevřeně řeklo, že mají vše připravené, ale certifikát nahrají až 1. 12., protože se bojí zpětné kontroly ze strany úřadů, i když ty deklarují, že to dělat nebudou," potvrdil Deníku Luboš Lukasík, jednatel eKasa, dceřiné společnosti O2.

„Situace není jednoznačná. Část hospodských si pokladnu koupila a část čeká, až na ně přijde kontrola. Někdo s pořízením váhá – nevěří, že se systém rozjede," popisuje Hynek Pášma, provozovatel pokladního systému SmartPokladna.

Tomu v některých případech odpovídají i data. Účtenku by dnes mělo vydat přes 40 tisíc restauratérů a hoteliérů. Třeba na Olomoucku ještě v pondělí nebyla nahlášena ani polovina místních podnikatelů, kterých se EET týká. 

Pro zvětšení klikněte na obrázek!

Manuál štamgasta

Daň klesá, ale restaurace zdražují či účtují „babišovné"

Současně s EET se ode dneška snižuje DPH na jídlo v hospodách z 21 procent na 15 procent. Místo zlevnění přichází pravý opak.

Praha – My hospodským snižujeme DPH a je na nich, jestli se o tu úsporu podělí se zákazníky, nebo si ji nechají, zdůrazňoval už na podzim ministr financí Andrej Babiš (ANO) v předvolební debatě Deníku.

Teď je jasné, že platí spíše ta druhá možnost. Náklady na pořízení pokladen a internetu jsou podle restauratérů natolik zatěžující, že po snížení DPH na jídlo nejenom nesníží ceny, ale naopak zdraží. Třeba majitelka plzeňského Bistra Kantýna Adéla Svobodová do pokladního systému investovala 16 tisíc korun a měsíčně nyní bude platit paušál tři sta korun bez DPH. „Museli jsme z toho důvodu zvednout ceny," potvrzuje Svobodová.

Velmi svérázně pojali povinné účtenky provozovatelé zámečku „Perníková chaloupka" pod Kunětickou horou na Pardubicku. Zákazníkům začali (při útratě do 99 Kč) účtovat „babišovné". „Rozhodli jsme se plošně nezdražovat naše výrobky, zboží a služby, neboť pivo za EET nemůže(!), ale jako součást smluvních podmínek každého prodeje jsme doplnili za tuto nově poskytovanou službu „zaevidování do EET" smluvní cenu ve výši 10 Kč/účtenka," napsali provozovatelé zákazníkům.

Finanční správa ale zvyšování cen kvůli EET považuje za alibismus. „V restauracích, které jsou dnes provozovány podle pravidel, není důvod ke zdražení," říká mluvčí finanční správy Linda Paterová. „Například běžně prosperující restaurace na malém městě prodá průměrně 100 jídel denně. Pokud počítáme, že někdy je zavřeno, někdy je slabší sezona, tak takových průměrných dnů bude v měsíci 20. Na nižší dani tedy provozovatel této restaurace vydělá 144 000 Kč ročně. To pokryje náklady na pořízení pokladny i její provoz. Pokud zdraží, nebude to určitě kvůli nákladům na evidenci," uzavírá Paterová.

Glosa: Jak vyhubit venkov s pomocí EET
„Většina toho, co se dnes na české vesnici vypěstuje nebo odchová, skončí dříve či později v některém z Babišových zpracovatelských podniků. A platí to i v opačném směru – bez Babiše už ani nezasejete," píše ve své aktuální glose na serveru dotyk.cz Jiří Pšenička. „Teď přichází druhá fáze likvidace tradiční české vesnice a její transformace na pouhou příměstskou noclehárnu. Ta nese název Babiš-výběrčí daní… To jediné, co na venkově ještě zůstalo – místní hospůdka a společenský život organizovaný hasiči, myslivci nebo fotbalisty –, bude zdecimováno EET." Více se dozvíte v aktuálním vydání týdeníku Dotyk.

Autor: Redakce

1.12.2016 VSTUP DO DISKUSE 25
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
2

Ze soboty na neděli se mění čas. Na posun jsou citliví lidé i zvířata

Bohuslav Sobotka na setkání lídrů států Evropské unie.
4 6

Sobotka po summitu EU: Deklarace obsahuje priority České republiky

Ceny Thálie pro Vránovou či Kňažka. V muzikálu uspěl Vojtek

Herečka Alena Vránová převzala dnes večer v Praze za dlouhotrvajícího potlesku zaplněného hlediště české první scény prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze stála už před devíti lety, kdy přebírala prestižní pohár za výkon v inscenaci Bouřlivé jaro v Divadle Ungelt, které je už téměř 20 let jejím druhým domovem.

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Návštěva interiéru: petrolejová modř

Vydejme se do bytu mladého muže, úspěšného muže, fanouška dobrého umění, fotografie a modré barvy ve všech jejích odstínech. Pojďme se podívat do bytu s petrolejovou modří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies