V současném vládou schváleném návrhu zákona poště vadí způsob financování základních služeb. Firma přijde o svůj monopol na psaní do 50 gramů, ze kterého ztrátové služby financovala, a zdrojem prostředků se má stát kompenzační fond, do kterého by přispívali všichni hráči podle podílu na trhu. Firma jako dominantní subjekt by si tak většinu ztráty musela hradit sama. Čisté náklady do 200 milionů by navíc podniku fond nehradil.

Zákon podle generálního ředitele Petra Zatloukala rovněž postrádá opatření, aby se konkurenti pošty nezaměřili pouze na lukrativní oblasti, kde jsou nejnižší náklady na doručení. Pošta proto navrhuje, aby firmy, které chtějí poskytovat služby ve čtyřech největších městech, musely doručovat na celém území ČR.

Poště se rovněž nelíbí, že zákon neumožňuje sjednávání individuálních cen za základní služby. Naopak konkurenti slevy nebo individuální ceny poskytovat mohou. Zákon dále podle vedení firmy jednoznačně nedefinuje základní služby, které podnik jako držitel licence bude muset poskytovat. V legislativě rovněž chybí možnost přezkumu rozhodnutí ČTÚ, který má určovat rozsah a kvalitu poskytovaných základních služeb.

Jako alternativu k zajištění úhrady ztráty pošty z poskytování základních služeb pošta navrhuje buď rozsáhlou redukci sítě kamenných poboček, nebo u ztrátových pošt zavedení spolupráce s obcemi. Možností je i zmírnění požadavků na režimy doručování a zavedení nákladově orientovaných cen v návaznosti na charakter obsluhovaného ú­zemí.

Celkový počet doručených obyčejných psaní loni klesl pod půl miliardy

Pošta se v posledních letech potýká s poklesem počtu podaných psaní i doporučených listovních zásilek. V letošním roce počet podání klesl u obyčejných dopisů a pohledů o 12 procent a u doporučených o osm procent. Souvisí to například se zavedením výpisů a faktur v elektronické podobě a také datových schránek. Celkový počet doručených obyčejných psaní loni klesl pod půl miliardy.

Podobná situace je i v dalších evropských zemích. Například Nizozemsko hlásí roční pokles o devět procent, Velká Británie a Itálie o sedm procent a Estonsko o 17 procent.

Pošta loni vykázala zisk před zdaněním 263 milionů Kč proti předchozím 661 milionům. Letos by to mělo být přes 350 milionů.

Čtěte také: Počet balíků na poštách vzrostl na dvojnásobek