Nyní pošta akceptuje jen karty skupiny ČSOB, na konci roku by měla začít přijímat 
i ostatní karty. Terminály se na pošty budou zavádět postupně, kromě toho však pošta hodlá začít používat i mobilní terminály, které by s sebou mohli nosit doručovatelé v terénu. „Mobilní terminály pro doručovatele jsou součástí tendru," potvrdil včera Deníku Elkán.

Pošta teď ve vybraných pobočkách začala s rozšířením pracovní doby, včetně toho, že otevře v sobotu. Sobotní provoz se zatím týká hlavně pošt 
v satelitních obcích kolem větších měst. Stále také platí, že do deseti let by se ze stávajících 3200 pošt měly dvě třetiny přeměnit v soukromé pobočky, takzvané Pošty Partner. Jen třetinu poboček by vlastnila přímo pošta. Soukromé pobočky by měly po vzoru Německa 
a Rakouska provozovat buď přímo obce, nebo obchodníci, typicky majitelé vesnických konzumů. Pošta se je teď snaží motivovat. Jak včera Martin Elkán řekl Deníku, o třicet procent se zvýšila odměna pro provozovatele partnerské pobočky a zvýšily se bonusy za dostupnost. Minimální otevírací doba pro soukromou pobočku je nyní 15 hodin týdně. Zároveň klesly sankce za to, pokud by soukromá pobočka něco udělala špatně. Každá Pošta Partner bude mít svoji „nadřazenou" klasickou poštu, která by měla soukromníkům radit. Pošta také zařídí proškolení obsluhy partnerských pošt.

V konečném důsledku by se počet pošt mohl proti dnešku možná o něco zvýšit. V Rakousku tamější pošta měla 1500 poboček, dvě třetiny předala soukromníkům a ve finále mají Rakušané k dispozici už 1600 pošt.

Pošta ale stále řeší budoucí financování. Už v pondělí by vláda měla schvalovat nový poštovní zákon, který má umožnit, aby pošta dostala peníze na provoz od státu. Pro letošek plánuje zisk 50 milionů, ale jen pokud dostane půl miliardy za univerzální službu.