Navrhované zohlednění bude činit maximálně 15 metrů krychlových, což odpovídá dvouměsíční průměrné spotřebě domácnosti, řekl předseda sdružení František Barák, podle něhož se opatření projeví při fakturaci v řádném fakturačním termínu.

„Snížení bude poskytnuto občanům, kteří měli zatopenou domácnost v objektu trvalého bydlení, bytovým družstvům, společenstvím vlastníků bytových jednotek a vybraným subjektům typu mateřské školy," uvedl Barák. Spadají sem i domovy pro seniory, kulturní i sportovní organizace a ty, které poskytují sociální služby.

Ministr Tomáš Chalupa (ODS) dnes ocenil vstřícný postoj vodárenských společností. „Byly samy povodní zasaženy a v tuto chvíli se ukazuje, že škody na vodohospodářské infrastruktuře v povodněmi postižených krajích v tuto chvíli oscilují kolem částky 1,5 miliardy korun," řekl.

Žádosti o zohlednění, které musí potvrdit příslušný městský úřad, se budou přijímat do 31. července letošního roku. O bližších podmínkách solidárního vodného a stočného budou informovat příslušné vodárenské společnosti.

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR sdružuje největší provozovatele a vlastníky vodárenského majetku v tuzemsku. Zvýhodnění nabízejí vodárenské společnosti Královéhradecká provozní pro Královéhradecký region, Pražské vodovody a kanalizace pro hlavní město, Středočeské vodárny pro Kladensko a Mělnicko, Severočeské vodovody a kanalizace pro Ústecký a Liberecký kraj a Vodovody a kanalizace Beroun pro střední Čechy.

Jihočeši, kteří se potýkali se záplavami, si budou muset na rozhodnutí několik dnů počkat. Tamní vodohospodářská společnost Čevak se chystá zveřejnit pravidla v nejbližších dnech, řešit bude každý případ individuálně.