„Chceme dát veřejnosti jasný signál, že budeme spolu (s Pošvářovou) nadále spolupracovat a dělat všechno pro to, abychom současný stav v ŘSD zlepšili," uvedl Prachař. Vytvoření zvláštního poradenského postu pro Pošvářovou je podle něj nejlepší způsob jak využít odbornosti odvolané ředitelky.

Se zvoleným řešením je spokojená i Pošvářová. Na rozdíl od dřívějšího působení na ŘSD, kdy měla na starosti i řadu úkolů běžné agendy, se bude moc nově soustředit zejména na vedení soudních sporů a přípravu transformace řídících procesů na ředitelství silnic. Mělo by jít zejména o prosazování závazných směrnic, které sice vstoupily v platnost, ve skutečnosti se ale na ŘSD nedodržují. Dále bude nutné upravit současné podmínky mezi zadavatelem – státem a stavebními firmami, uvedla Pošvářová.

Důvodem, proč Pošvářová nakonec do ŘSD nenastoupí, ale bude místo toho poradkyní ministra, jsou podle informací ČTK vztahy odvolané ředitelky a nově pověřeného šéfa ŘSD Jiřího Mayera. Ředitel úseku výstavby Mayer totiž byl jedním ze šéfů ŘSD, jehož odvolání Pošvářová požadovala jako podmínku svého návratu. Kromě něj požadovala odchod bývalého generálního ředitele Pavla Kočici a dalších členů vedení organizace.

Odvolání ředitele Kočici

Na rozdíl od Kočici, ředitele interního auditu Vladimíra Měšťana a šéfa kanceláře generálního ředitele Jiřího Bezrouka, kteří byli začátkem týdne odvoláni, Mayer důvěru nového ministra získal a byl pověřen řízením organizace do konce dubna.

Pošvářovou odvolal v polovině ledna bývalý generální ředitel Kočica kvůli nedostatečné komunikaci s vedením a zadržování výsledků kontrolních vrtů z D47. Tyto dokumenty odvolaná ředitelka odmítla předat s tím, že jsou to dílčí výsledky expertiz, které mají sloužit jako důkazy ve sporech státu se stavebními firmami. Jejich rozšířením v rámci státní organizace podle Pošvářové hrozilo, že by byly vyneseny mimo ŘSD a dostaly se do rukou firmám, s nimiž je ředitelství ve sporu.

Propuštění Pošvářové vyvolalo v médiích vlnu reakcí. Za odvolanou ředitelku se například postavila občanská společnost Vraťte nám stát a někteří poslanci rodící se koalice. Výroky Pošvářové v médiích naopak kritizovaly odbory v ŘSD. Ohradily se zejména proti slovům poukazujícím na údajnou korupci v rámci organizace a nízkou odbornou úrovní zaměstnanců ŘSD.