Upozornila na to Potravinářská komora ČR s tím, že pěstitelé českého máku žádají o celoevropsky chráněné zeměpisné označení „Český mák". Pod ten by spadaly některé tradiční u nás pěstované odrůdy.

Jak přesně se překupníci snaží na máku profitovat? Česká republika je největším pěstitelem potravinářského máku na světě a Češi jsou rovněž jeho největšími jedlíky: každý člověk u nás v průměru ročně zkonzumuje kolem 200 gramů máku.

Odpadový mák z Francie

Mák se u nás (s občasnými) výkyvy pěstuje na ploše přibližně 35 tisíců hektarů, roční produkce je asi 25 tisíc tun, z toho se 80 procent vyváží. Překupníci ale kvalitnímu českému máku kazí reputaci jeho pančováním. „Čím dál častěji se objevují případy dovozu odpadového máku například z Francie. Tam se mák používá pro farmaceutické účely. Jakmile tam mák zbaví cenné makoviny, zbude jim hmota, kterou odeberou překupníci a dovezou ji k nám. Tady ji lehce domíchají s naším mákem a vyvážejí ji za plnou cenu jako originální český mák. Stížnosti se bohužel množí, například od odběratelů z Ruska," popsal včera regionálnímu Deníku Miroslav Koberna, který je ředitelem pro strategii Potravinářské komory ČR. Žádost pěstitelů o ochranou značku, která by vylepšila jejich právní postavení aspoň na půdě EU, se zatím zadrhla na Úřadu průmyslového vlastnictví a do jednání se proto podle Koberny vloží i ministerstvo zemědělství.

Dovoz „odpadového" máku z Francie není jediným případem. Překupníci importují mák do ČR i ze Španělska, Maďarska, ale překvapivě i z Austrálie. Za takové dovozové máky překupník platí nejvíce 18 tisíc za tunu, což je třetina hodnoty tuny vysoce kvalitního českého máku. Ceny máku jsou u nás turbulentní: v dobrých letech pěstitelé kilo prodávají i za 60 korun, byly roky, kdy spadl pod 20 korun. Za hranici rentability pěstování máku naši pěstitelé udávají cenu 28 korun za kilo.

Český česnek

Žel nejde jen o mák. O chráněné označení „Český česnek" hodlají podle Koberny žádat i pěstitelé této komodity. Důvodem je opět falšování, kdy počty tzv. českého česneku v obchodech převyšují osevní plochu. „Překupníci si ve Španělsku či Nizozemí rovnou nechají česnek zabalit s českým logem. Ocenili bychom v tomto ohledu větší kontrolu dozorových orgánů," podotýká Koberna. Zatímco čínský česnek už Češi poznají pro jeho „nijakost", smutným hitem je vydávání španělského česneku za český. Česnek z jihu Evropy je přece jen bohatší na obsah silice, která je dominantní (a proto lehce rozeznatelná) u české plodiny.

Loni se v Česku sklidilo přibližně 2000 tun česneku a 5500 tun se dovezlo. Cena domácí suroviny se pohybuje kolem 140 korun za kilo.

České výrobky 
s novým znakemČeské cechovní normy
Zákazníci, kteří kupují domácí potraviny, dostanou další vodítko při rozhodování. Potravinářská komora ČR od tohoto roku spouští nové – takzvané cechovní značení, které se v průběhu ledna objeví na prvních obalech masných, lahůdkářských či mlékárenských výrobků. Kdo cechovní logo použije (buď graficky, nebo textově „Vyrobeno podle české cechovní normy"), deklaruje, že použil doporučený výrobní postup. Ten například zakazuje některé přídatné látky (lidově „éčka"). „Cechovní postup je odpovědí potravinářů na devastaci kvality potravin, která se tu dělala," uvedl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Cechovní značení zatím smí užívat 120 výrobků a jejich počet dál poroste.