VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Potraviny zdražují, dramatický růst cen pokračuje

Praha - Potraviny letos po celý rok postupně zdražují. Zpočátku byl růst cen spíše plíživý, ale vposledních měsících zařadil mnohem vyšší rychlost. Jen od října do listopadu se ceny potravin zvedly očtyři procenta. Vuplynulých dvanácti měsících pak potraviny zdražily vprůměru ovíce než 10procent.

12.12.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Dagmar Rozkošná

Některé však podstatně více. Například pšeničná mouka je dražší o57procent, mléko o38procent. Právě potraviny jsou také hlavní příčinou prudkého zvýšení inflace, která vlistopadu dosáhla pěti procent, čili nejvyšší hodnoty od roku2001.

„Dramatický nárůst cen potravin přitom pozorujeme vcelé Evropě. Pouze odráží globálně rostoucí poptávku po potravinách umocněnou navíc neadekvátní zemědělskou politikou řady vlád světa. Ovíce než 10procent přitom unás potraviny zdražily naposledy vroce 1996, takže se skutečně jedná oneobvyklý jev,“ komentoval Vladimír Pikora zNext Finance. Zdražování logicky přispívá také krůstu cen vrestauracích a hotelech, které stouply jen od října do listopadu o0,7procenta.

Jak se budou ceny vyvíjet do budoucna si vlastně nikdo netroufá říci. Jiří Škop zKomerční banky odhadl jejich růst vpříštím roce na tři procenta. Světové komoditní burzy naznačují, že farmářské produkty a jejich ceny se začínají zklidňovat, že se zřejmě přiblížily svému stropu. Jenže někteří producenti potravin poukazují na rostoucí vliv biopaliv, která konkurují potravinám při nákupu zemědělských produktů. Vinu za dražší jídlo tak podle nich mají irostoucí ceny energií.

„Potraviny mohou být do konce prvního čtvrtletí příštího roku meziročně dražší vprůměru zhruba osedm procent,“ odhaduje analytik Pavel Sobíšek. „Znamená to, že čtyřčlenná rodina sdětmi zaplatí měsíčně za jídlo více zhruba o400korun,“ domnívá se Sobíšek. Zdražení, které přinese ilednové zvýšení daně zpřidané hodnoty zpěti na devět procent ovšem nemusí nakonec být tak dramatické.

„Je dost možné, že prodejci si navyšují ceny oočekávaný růst daně už teď, kdy to vpředvánočním shonu lidi pořádně nepostřehnou,“ je mírně optimistický Viktor Kotlán zČeské spořitelny. Pak by se totiž očekávaný lednový skok cen konat nemusel. Zatím však úvahy otom, co bude kolik stát vnovém roce, jsou čirou spekulací.

Ceny základních potravin nyní

Chléb, 1kilogram 23,19koruny
Máslo, 1kilogram 147,30koruny
Vejce, 10kusů 30,86koruny
Mléko, 1litr 17,89koruny
Brambory, 1kilogram 9,57koruny
Mouka, 1kilogram 10,28koruny

Ceny základních potravin před měsícem

Chléb, 1kilogram 19,35koruny
Máslo, 1kilogram 147,17koruny
Vejce, 10kusů 26,45koruny
Mléko, 1litr 17,32koruny
Brambory, 1kilogram 9,38koruny
Mouka, 1kilogram 10,34koruny

Ceny základních potravin letos vlednu

Chléb, 1kilogram 17,47koruny
Máslo, 1kilogram 102,63koruny
Vejce, 10kusů 23,74koruny
Mléko, 1litr 14,52koruny
Brambory, 1kilogram 15,83koruny
Mouka, 1kilogram 8,14koruny
12.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tragická nehoda: Na silnici z Lomnice na Kraslice zemřel člověk.
AKTUALIZOVÁNO
3

Tragická sobota. Na silnicích zemřelo devět lidí, letos nejvíc

Ilustrační fotografie.
5 30

Vyplašená zvěř, zničené porosty. Čtyřkolky dělají vrásky myslivcům

DOTYK.CZ

Česká agentura veze z Cannes několik cen. Za kampaň pro časopis, co už nevychází

Čím jsou pro světový film ceny americké filmové akadamie Oscar, tím je pro evropskou reklamu mezinárodní reklamní festival Cannes Lions. Koná se vždy koncem června ve francouzském letovisku Cannes a v posledních letech je na něm úspěšná česká pobočka reklamní sítě Young & Rubicam.

Na kolapsech se podílí horko, ale i alkohol. Lékaři: Omezte pobyt na slunci

Horké a dusné počasí se podepisuje i na zdravotním stavu lidí. Dopad horkých dnů na lidský organismus zaznamenávají hlavně kardiaci a "plicaři".

Týdenní zkrat: Milionová milost

Paroubek to zkusil, Zaorálek mu to zarazil, Klaus slavil a dostal milion. I další zprávy měly katastrofický rozměr.

EXKLUZIVNĚ

Unikátní jako Pavel Bure, říká expert na bruslení Allard o Eratovi

/ROZHOVOR/ O své práci hovoří s opravdovým zanícením. Kanadský trenér Shawn Allard se před několika lety vydal do neprobádaného hokejového území a začal se zabývat možnostmi zlepšování techniky bruslení hráčů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies