Průměrná cena povinného ručení letos stoupne o třicet korun na 2775 korun. Loni se zvýšila o padesát korun. Informoval o tom výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.

Strůjcem zdražování je nový občanský zákoník platný od loňského roku. Umožňuje vysoudit za škody na zdraví daleko vyšší částky než do té doby platná „bodová" vyhláška. Průměrná škoda za takzvanou nemajetkovou újmu, kam patří i škody na zdraví, proto výrazně roste. Letos by měla dosáhnout 603 047 korun.

Chcete nejlevnější pojištění? Využijte srovnání povinného ručení

Je pravděpodobné, že nároky poškozených budou nadále stoupat a nejsou konečné. Dokumentují to i některá statistická data. Zatímco do roku 2014 vyplácely pojišťovny bolestné v průměrné výši 39 tisíc korun, letos by to podle nové legislativy mělo být 110 tisíc korun, což je o 282 procent více. Odškodnění za ztížení společenského uplatnění má letos vzrůst o více než 200 procent na 506 tisíc korun. Daleko vyšší je i částka, kterou budou muset podle odhadů pojišťovny zaplatit za jednorázové odškodnění pozůstalých.

Vyplatí se zvýšit limity

Podle Zdeňka Nováka z portálu Porovnej24.cz by motoristé měli uvažovat nad zvýšením pojistných limitů: „Základní limity vycházejí ze zákona a činí u škod na zdraví i na věci 35 milionů korun. Vzhledem k rostoucímu oceňování škod už často nemusí stačit", radí Novák.
Rozdíl mezi částkou, kterou zaplatí motorista za povinné ručení s limitem 35 milionů korun a vyšším je v řádu několika stokorun ročně. Samozřejmě řidiči, kteří jezdí bez nehod, mohou mít díky bonusům pojistku o desítky procent levnější. Naopak často bourající motoristé si musí připlatit.

Porovnáním nabídek lze ušetřit

Jak vybrat nejvýhodnější pojištění a přijít k zajímavým bonusům? Jednoduše porovnejte nabídky v on-line kalkulačkách a vyberte si tu nejvýhodnější. Pokud budete chtít změnit pojišťovnu, je užitečné se poptat, jakou lze získat slevu v případě, že jezdíte bez nehod. Princip bonusů je takový, že za každý rok jízdy bez nehod získáte pětiprocentní slevu na pojistném. Jejich prostřednictvím lze v zásadě dojít k poloviční slevě.