Jak se vyvíjí povinné ručení v letošním roce s ohledem na největší změny, které je ovlivňují?

Za letošní měsíce můžeme říci, že poprvé po několika letech došlo ke zvýšení předpisu u povinného ručení. Nově sjednávané smlouvy rostou o deset až dvanáct procent, ale ani tak to zdaleka nepokrývá zvýšené náklady, které jsou s tímto typem pojištění spojené. Mám na mysli legislativní změny, které se povinného ručení bezprostředně týkají. To znamená příspěvek ve výši tří procent z pojistného hasičům, respektive do Fondu zábrany škod. A pak zejména nový občanský zákoník. Do Fondu zábrany škod jsme jen za první čtvrtletí odvedli více než patnáct milionů korun.

Hasičskému záchrannému sboru jsme za výjezdy zaplatili zhruba osm milionů korun. S legislativní úpravou se finanční nároky výrazně zvýšily a už za pouhé první letošní čtvrtletí jsme hasičům uhradili stejnou částku jako za celý loňský rok.

A to je přitom stále kapka v moři. S ohledem na nový občanský zákoník budou největší nákladovou položkou, která velmi významně naroste proti minulosti, újmy na zdraví. Částky odškodnění budou vycházet z nové metodiky Nejvyššího soudu v ČR a budou zohledňovat individuální okolnosti případu. Výsledkem je, že se bude vyplácet výrazně více než v minulosti.

Jaký vlastně očekáváte růst průměrné újmy na zdraví v letošním roce proti loňsku?

To je zatím předčasná otázka. Od začátku letošního roku, kdy platí nový občanský zákoník, uběhla ještě poměrně krátká doba. U těchto škod totiž není výjimkou, že se vyplácí často hodně zpětně, třeba i rok a více.

Významné prodražení přinese nový občanský zákoník také v oblasti tzv. imateriální újmy. Nejde jen o samotné bolestné, ale také kompenzaci za ztížení společenského uplatnění nebo odškodnění pozůstalých. V součtu se může jednat o milionové roční renty. Průměrná újma na zdraví bude sice nabíhat postupně, ale za letošní rok může růst činit až 30 procent. Jen pro srovnání vloni tento ukazatel na celém trhu činil asi 460 tisíc korun, předloni zhruba 380 tisíc korun. Meziroční nárůst tak dosáhl více než deseti procent. Za letošní rok to může být třikrát více.

Co tedy mohou očekávat motoristé v případě ceny povinného ručení do budoucna?

Cena tohoto pojištění za poslední čtyři roky poklesla na trhu o nějakých 26 procent a pojišťovny se v důsledku toho dostaly pod hranici rentability. Pro celý systém povinného ručení byla situace dlouhodobě neudržitelná, a zejména s tím, jak přibývaly nové nákladové položky, musely pojišťovny přistoupit ke zdražení. Podle odhadů lze očekávat další zvyšování povinného ručení jak v letošním roce, tak i v dalších letech. Jeho cena se ovšem jen vrací na úroveň, která panovala na trhu již před pár lety. Zvyšování ceny povinného ručení však bude postupné, protože na trhu stále vládne poměrně tvrdá konkurence.

Je zájem o vaše autopojištění, které nedávno získalo i ocenění v soutěži Pojišťovna roku? Chystáte nějaké další novinky u tohoto produktu?

Každý rok musíme v oblasti pojištění automobilů přijít s něčím novým. I když patříme mezi nejsilnější instituce na trhu s povinným ručením, nemůžeme usnout na vavřínech, jak se říká.

Patříme mezi tři největší pojišťovny na trhu s povinným ručením, v naší databázi máme přes milion pojištěných vozidel. Za letošní rok jsme získali více nových zákazníků než těch, kteří od nás odešli. To znamená kladný čistý přírůstek. To nás také těší.

Co se týká novinek, už teď samozřejmě začínáme pracovat na dalších.

PAVEL NEBESKÝ