V minulosti hasiče zaměstnávaly zejména požáry vánočních stromků. V posledních letech však případů tohoto druhu ubývá, v republice je jich sotva deset ročně. Zato je oživeným zvykem zapalovat svíčky už mnohem dříve, zejména na adventních věncích. Takže zatímco je méně požárů vánočních stromků (neboť ty mají většinou už jen elektrická světýlka), jiných škod přibylo. „Ukliďte proto zápalky a zapalovače z dosahu dětí, aby si nemohly dopřávat vánoční atmosféru bez rodičů. Jinak se může stát, že při příchodu z práce potkáte doma nejprve hasiče," nabádá k opatrnosti mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Úklidový maraton

To ovšem není jediné nebezpečí. Většina hospodyněk absolvuje před svátky uklízecí maratón, jenže únava dělá své. Česká asociace pojišťoven informuje, že úrazy při úklidu jsou po zraněních z rekreačního sportu nejfrekventovanější z těch, ke kterým dochází ve volném času.

Nejvíce rizika v sobě ukrývají pády ze štaflí. Chcete-li si byt a dům vánočně osvětlit, dbejte také na bezpečnou práci s elektrickým proudem.

Advent je kromě toho tradičním obdobím nákupů. Každý myslí na to, co je ještě nutné koupit, zařídit, přinést, sehnat nebo stihnout. Lidé se přitom už méně soustřeďují na běžné úkony. Chodci vstupují bez rozhlédnutí do vozovky, nervózní řidiči v kolonách zase snadno přehlédnou lidi na přechodu. V prosinci každoročně přibývá osob sražených autem, když v tom částečně hraje roli i alkohol.

Grog na zahřátí…

VánoceZdroj: DeníkSvařené víno u stánku, grog na zahřátí, přípitek s přáteli. Tyto zvyky se v posledních letech rozšířily. Ale pozor: vždy si promyslete, jaký program bude následovat. Zda nebude potřeba někam jet autem, zda se nechystáte sportovat.

Pověstná „jedna sklenička" už byla příčinou mnoha nehod a úrazů. S ohledem na pojištění si pamatujte, že má-li alkohol příčinnou souvislost se vznikem škody, pojišťovny náhradu škody krátí, pokud ji vůbec vyplatí.

Moderním nešvarem je v současnosti rovněž lyžování pod vlivem alkoholu, ovšem zatím bez zákonného postihu.

Okolo Vánoc a Nového roku se vydávají na cesty sváteční řidiči – jedou s rodinou na návštěvy blízkých a přátel. Podmínky na silnicích a dálnicích přitom nejsou právě optimální, brzy je tma a mlha nebo námraza nejsou výjimkou.

Sváteční řidiči nemají potřebné návyky a nereagují tak rychle jako zkušení motoristé.

„V této době registrujeme o čtvrtinu více nehod. Jsou sice zpravidla menší a většinou jen plechové, ale sváteční období dokážou zkazit i tak," říká Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa..

Zloději a iluze domova

Chaty a chalupy jsou v zimním období cílem kriminálních živlů častěji než v jiných ročních obdobích. A platí, že svátky jsou přitažlivé i pro zloděje. Rekreační objekty využívají i jako dočasný útulek, jsou-li bez domova. Nezvaným hostům nahrává často neopatrnost majitelů. Ponechají například volně přístupné žebříky umožňující vniknout do objektu z vyššího patra, které už není zabezpečené tak jako přízemí. Zloději majitele zpravidla „vyjedí" a odnesou cennější předměty.

Zrádné sociální sítě

Zloději jsou na přelomu roku aktivní i jinak, těží z neopatrného počínání občanů: rodina si koupí na Vánoce nový televizor, počítač či jinou elektroniku, ovšem obaly od nich nezabezpečí. Naopak, viditelně je odloží k popelnici. To je, jako byste zloději vypsali pozvánku. Ten už ví, kde se nachází zcela nové zboží, zná značku i parametry a odhadne, kolik vydělá.

A na závěr jednu radu, jak některým škodám předcházet. Nebuďte příliš sdílní na sociálních sítích, nefotografujte se s novými dárky, neinformujte o plánovaném odjezdu. Nezapomeňte, že na sociálních sítích brouzdají i nečestní lidé. Policie se stále častěji dozvídá, že „užitečné" tipy umístila na sociální sítě sama oběť.

Módní ohňostroj

A i když do Silvestra ještě jistý čas zbývá, namístě je také další varování, před pyrotechnikou. Bujaré veselí při vystřelování světlic může skončit smutkem. Největším nebezpečím jsou úrazy. Nezapomínejte zbytky „munice" po oslavě uklidit, aby se nedostala do nepovolaných dětských rukou. A také dbejte, abyste nezapálili sousedovu střechu.