Jak hodnotíte krok ČNB zvýšit úrokové sazby, koruna posílila – jaké to má dopady do trhu s finančními produkty a zejména pak hypotékami?

Koruna posílila ihned po oznámení navýšení sazeb, v dalších dnech se ale opět vrátila „zpět“. Upřímně, nečekal jsem, že bude ČNB riskovat posílení koruny, nicméně vyšlo jí to. Jako mnohem reálnější scénář se jevila vyčkávací taktika a možné navýšení až jako reakce na budoucí navýšení sazeb Evropskou centrální bankou.

Jiří Rusnok během rozhovoru Deníku.
ČNB po deseti letech zvýšila úrokové sazby, koruna reagovala posílením

Může krok ČNB v tomto hledu prospět nějakým způsobem českým domácnostem?

Cílem ČNB bylo zabrzdit inflaci, která míří k 2,5 procentům. Pozitivním dopadem navýšení sazeb, a tedy boje proti vysoké inflaci, by tak mělo být pomalejší zdražování. Jistě to přinese i nárůst sazeb na úvěrech, s odstupem pravděpodobně i nárůst úrokových sazeb pevně úročených instrumentů. Dobrá zpráva pro střadatele, horší pro dluhopisové investory, protože s růstem sazeb klesá cena dluhopisů, a nejhorší pro domácnosti, které se chystají úvěrem financovat své potřeby. Stále ale jsou a budu úrokové sazby v širším historickém kontextu extrémně nízké.

Jakou roli v tom sehrává konkurence na bankovním trhu a třeba i trhu nebankovních poskytovatelů půjček?

Porovnejte si aktuální nabídky hypoték

Nárůst v řádu desetin procentního bodu dokáže trh celkem úspěšně absorbovat. Nárůst například na sazbách u hypotečních úvěrů tak lze očekávat postupný a pozvolný. Konkurence je obrovská, a tak dokonce i u bank, které už vyhlašované sazby navýšily, lze stále vyjednat sazby na úrovni před navýšením.

Měly by domácnosti při řízení svých financí nějakým způsobem počítat s postupným zvyšováním úrokových sazeb u úvěrů, případně i dalších produktů a silnější korunou?

Domácnosti by měly počítat s nejhorším a těšit se na nejlepší, ať je situace na trhu jakákoli. V dnešní době by si měly především uvědomit, že zažíváme skvělé časy, které nebudou trvat věčně. Při žádosti o hypotéku je tak potřeba mít připravenou rezervu na horší časy a zkusit si do svého měsíčního cashflow promítnout splátku odpovídající úrokové sazbě ve výši třeba čtyři procenta ročně a upřímně si zodpovědět, jestli je splácení takové hypotéky dlouhodobě udržitelné.

Tisková konference Student Agency a RegioJet ke změně marketingové značky žlutých autobusů na RegioJet a představení autobusů nové generace, které vyjedou poprvé v Evropě pod značkou RegioJet, proběhla 4. dubna v Praze. Na snímku majitel Radim Jančura.
Bitva dopravců: Jančurův RegioJet zaútočil slevami na německý FlixBus

V případě, že bychom měli zavedeno euro, vykazovala by současná situace – evropská centrální banka zvýší sazby – podobné znaky, jakých jsme svědky u nás, kdy dochází ke „zdražení koruny“.

Ano, principy platí všude stejně – navýšení sazby centrální bankou posiluje domácí měnu. Ten nejzásadnější rozdíl je fakt, že ECB reaguje na situaci v celém prostoru EMU a má jen „jedny“ sazby, přitom každý stát je stále dostatečně suverénní, se svou ekonomikou a se svými silnými stránkami i problémy. Zásah ECB je pak „plošný postřik“ se všemi plusy i mínusy.

Rozhovor vznikl ve spolupráci s Partners.