Proti stejnému období loni činí jejich nárůst až několik desítek procent. Nabídek na pracovní místa přibývá hojně také pro absolventy a brigádníky. Vyplývá to z ankety ČTK mezi společnostmi zprostředkují­cími práci.

Portály Jobs.cz a Prace.cz na začátku října zaznamenaly sedmiprocentní nárůst inzerovaných volných pozic na hlavní pracovní úvazek ve srovnání s předchozím měsícem. V porovnání s totožným obdobím v minulém roce se počet těchto nabídek zvýšil o 26 procent. Počet volných pozic na zkrácené úvazky se meziměsíčně zvýšil o devět procent.

Pracovní portál Spravnykrok.cz v prvních osmi říjnových dnech průměrně nabízel uchazečům více než 12.700 volných pracovních míst, což byl proti stejnému období loňského roku nárůst o deset procent.

Počet míst stále roste

Počet volných pracovních míst v říjnu nadále roste, souhlasil ředitel marketingu společnosti Manpower Jiří Halbrštát. Manpower eviduje stovky nových objednávek na vyhledání nových zaměstnanců jak do výrobních podniků, tak i do sektoru služeb. Optimismus ale prý nepanuje ve všech sektorech. Zemědělství, stavebnictví, restaurace a hotely jsou nuceny nadále hledat úspory včetně škrtů v personální oblasti, dodal.

„Pozitivní trend je vedle zkrácených úvazků vidět také u pozic vhodných pro absolventy. V době hospodářského úpadku počet absolventských pozic na Jobs.cz meziročně poklesl o 30 procent. Nyní u této části trhu přichází postupné zotavení, zaznamenali jsme 37procentní růst inzerovaných pozic proti říjnu 2009,“ uvedl analytik portálů Jobs.cz a Prace.cz Ondřej Mysliveček. Celkově však je podle něj počet absolventů, kteří se ucházejí o práci, neúměrně vyšší než růst počtu nabízených pozic.

V průzkumu mezi uživateli portálu Jobs.cz odpověděla čtvrtina respondentů, že registrují zvýšenou míru náborových aktivit ze strany zaměstnavatelů. Více než polovina odpovídajících vnímá setrvalý stav, tedy stagnující nábor firem a stejný počet inzerovaných pozic jako dříve. Zbylých 22 procent respondentů se nyní o hledání práce nezajímalo.

I nabídek brigád je více

Portály Jobs.cz a Prace.cz registrovaly oživení i z hlediska počtu nabízených pozic na brigády, což je dobrá zpráva zejména pro studenty, kteří se v září a říjnu navracejí do školních lavic a hledají přivýdělek. Na začátku října bylo na Jobs.cz a Prace.cz inzerováno 992 brigád, což představuje o 13 procent vyšší nabídku, než tomu bylo na konci prázdnin, upozornil Mysliveček.

Statistiky pracovních portálů na začátku října potvrdily trvalý zájem firem o pracovníky v oblasti prodej a obchod. Trvalá poptávka přetrvává po kvalitních akvizičních obchodnících, obchodních zástupcích, ale i po klasických prodejcích. Zajímavým jevem je prý rostoucí zájem firem o uchazeče ve strojírenství.

V září v Česku klesla nezaměstnanost o 0,1 procentního bodu na 8,5 procenta. Pracovní úřady tak ke konci devátého měsíce registrovaly 500.481 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 1013 méně než v srpnu. Volných pracovních míst úřady evidovaly ke konci září 35.100. Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské je počet volných míst stále velmi nízký na to, aby stlačil míru nezaměstnanosti výrazně níž.