Pokud o víkendu navštívíte VII. ročník Prague Food Festival (PPF), tímto nevšedním kulinářským rébusem vás provedou nejlepší český sommelier Ivo Dvořák a odborník na senzoriku Hynek Vich.

V Míčovně na Pražském hradě ovšem pravidelné návštěvníky gastronomické akce roku, předplatitele i náhodné kolemjdoucí čekají další překvapivé zážitky. Kuchařské superstar Zdeněk Pohlreich, Roman Paulus, Jiří Král či Jiří Štift tu povedou kurzy vaření. Přihlášené páry a rodiny si s nimi na čtyřech sporácích během hodiny a půl krok za krokem připraví netradiční pokrm, zkonzumují ho a odnesou si recept.

„Michelinský kuchař Gordon Ramsay věří ve spojovací roli kuchyně. V dnešní uspěchané době rodiče a děti, ale ani partneři nemají čas si 
v klidu sednout a popovídat si. Příprava chutného pokrmu, experimentování a očekávání chuťového zážitku lidi nevídaně stmeluje. Z toho jsme vycházeli, když jsme chystali tuto festivalovou novinku," řekl včera zakladatel PFF a autor gastronomického průvodce nejlepšími českými restauracemi a bary Pavel Maurer.

Ani letos nepřijdou účastníci třídenní přehlídky lahůdek o mimořádné okamžiky. Ve stáncích budou k ochutnání třeba čtyřicetidenní nízký roštěnec z plemene česká stračena, ragout s chřestem a lanýži, dortík ovoněný borovicí ze svatojiřského lesa se slaným karamelem, ale i vskutku exotická delikatesa - hmyzí menu se štírem na rukolovém salátku.

Gourmet Maurer ale odmítá, že by šlo 
o bůhvíjaký výstřelek. „Než se pustíte do bifteku, trvá to hodně času, kráva či býček se musejí chovat, krmit, porazit, stěhovat přes kontinenty. To všechno stojí hodně energie 
a času. Když vám na talíř dají hromadu osmahnutých cvrčků, je to skoro zadarmo, a co do obsahu živin je to stejně hodnotné. Za třicet let bude možná kuchyně celosvětově patřit hmyzu," s trochou nadsázky říká Pavel Maurer.

Hitem letošní přehlídky na Pražském hradě se ale stane pochoutka nám daleko bližší: olomoucké tvarůžky. Právě Olomoucko se totiž v Praze představí jako první regionální gastronomická oblast. „Kromě světoznámých syrečků tu najdete i laskonky, indiánky či kremrole, tedy produkty tvarůžkové cukrárny 
z Loštic," dodává Dominika Vrkotová z festivalového týmu. Ten mimochodem čítá na 500 lidí, jen elektrikáři musejí natáhnout čtyři kilometry kabelů.

Lidem zpříjemní čas několik stanů, piknikové posezení na trávnících, dětské koutky 
a také živá muzika se školou salsy. U ní pochopitelně nebudou chybět nejlepší jihoamerické rumy a koktejly. Ve stánku Kenwood se představí čtyři italští držitelé michelinských hvězdiček.

Celá přehlídka se navíc ponese v duchu oslav 90 let rozhlasového vysílání v Česku. Povídání s gastronomickými 
i hereckými hvězdami bude moderovat Jan Pokorný. Vstupenka, která zahrnuje jedno menu v hodnotě 250 korun, vyjde na 400 korun. Grandy po 25 korunách lze dokupovat přímo v hradním areálu, voda a káva budou zdarma. Vše vypukne v pátek v poledne, předprodej vstupenek 
v síti Ticketpro končí ve čtvrtek, ale na místě pořadatelé počítají každý den zhruba s dvěma tisíci dalších návštěvníků.

Na mimořádné setkání se už těší všechny mlsné jazýčky, ale dočkat se nemohou ani šéfkuchaři luxusních hotelů. „Potkáme se konečně v terénu, ochutnáme navzájem svoje jídla, těšíme se na to jako malí kluci na čundr," popsal svoje pocity Roman Paulus, šéfkuchař restaurace Radisson Blu hotelu Alcron.