VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prague Food Festival: Když olomoucké tvarůžky, tak na Hradě

Praha - Myslíte si, že voda 
z kohoutku chutná všude stejně? Velký omyl. Někde je trochu slanější, jinde železitější a rozhodně pokaždé se válí po jazyku jinak, když ji smícháte s různě voňavým vínem.

21.5.2013
SDÍLEJ:

TK k letošnímu VII. ročníku Prague Food Festivalu proběhla 20. května ve Francouzské restauraci Art Nouveau v pražském Obecním domě. Na snímku Pavel Maurer a šéfkuchař Jan Horký.Foto: Deník/Divíšek Martin

Pokud o víkendu navštívíte VII. ročník Prague Food Festival (PPF), tímto nevšedním kulinářským rébusem vás provedou nejlepší český sommelier Ivo Dvořák a odborník na senzoriku Hynek Vich.

V Míčovně na Pražském hradě ovšem pravidelné návštěvníky gastronomické akce roku, předplatitele i náhodné kolemjdoucí čekají další překvapivé zážitky. Kuchařské superstar Zdeněk Pohlreich, Roman Paulus, Jiří Král či Jiří Štift tu povedou kurzy vaření. Přihlášené páry a rodiny si s nimi na čtyřech sporácích během hodiny a půl krok za krokem připraví netradiční pokrm, zkonzumují ho a odnesou si recept.

„Michelinský kuchař Gordon Ramsay věří ve spojovací roli kuchyně. V dnešní uspěchané době rodiče a děti, ale ani partneři nemají čas si 
v klidu sednout a popovídat si. Příprava chutného pokrmu, experimentování a očekávání chuťového zážitku lidi nevídaně stmeluje. Z toho jsme vycházeli, když jsme chystali tuto festivalovou novinku," řekl včera zakladatel PFF a autor gastronomického průvodce nejlepšími českými restauracemi a bary Pavel Maurer.

Ani letos nepřijdou účastníci třídenní přehlídky lahůdek o mimořádné okamžiky. Ve stáncích budou k ochutnání třeba čtyřicetidenní nízký roštěnec z plemene česká stračena, ragout s chřestem a lanýži, dortík ovoněný borovicí ze svatojiřského lesa se slaným karamelem, ale i vskutku exotická delikatesa - hmyzí menu se štírem na rukolovém salátku.

Gourmet Maurer ale odmítá, že by šlo 
o bůhvíjaký výstřelek. „Než se pustíte do bifteku, trvá to hodně času, kráva či býček se musejí chovat, krmit, porazit, stěhovat přes kontinenty. To všechno stojí hodně energie 
a času. Když vám na talíř dají hromadu osmahnutých cvrčků, je to skoro zadarmo, a co do obsahu živin je to stejně hodnotné. Za třicet let bude možná kuchyně celosvětově patřit hmyzu," s trochou nadsázky říká Pavel Maurer.

Hitem letošní přehlídky na Pražském hradě se ale stane pochoutka nám daleko bližší: olomoucké tvarůžky. Právě Olomoucko se totiž v Praze představí jako první regionální gastronomická oblast. „Kromě světoznámých syrečků tu najdete i laskonky, indiánky či kremrole, tedy produkty tvarůžkové cukrárny 
z Loštic," dodává Dominika Vrkotová z festivalového týmu. Ten mimochodem čítá na 500 lidí, jen elektrikáři musejí natáhnout čtyři kilometry kabelů.

Lidem zpříjemní čas několik stanů, piknikové posezení na trávnících, dětské koutky 
a také živá muzika se školou salsy. U ní pochopitelně nebudou chybět nejlepší jihoamerické rumy a koktejly. Ve stánku Kenwood se představí čtyři italští držitelé michelinských hvězdiček.

Celá přehlídka se navíc ponese v duchu oslav 90 let rozhlasového vysílání v Česku. Povídání s gastronomickými 
i hereckými hvězdami bude moderovat Jan Pokorný. Vstupenka, která zahrnuje jedno menu v hodnotě 250 korun, vyjde na 400 korun. Grandy po 25 korunách lze dokupovat přímo v hradním areálu, voda a káva budou zdarma. Vše vypukne v pátek v poledne, předprodej vstupenek 
v síti Ticketpro končí ve čtvrtek, ale na místě pořadatelé počítají každý den zhruba s dvěma tisíci dalších návštěvníků.

Na mimořádné setkání se už těší všechny mlsné jazýčky, ale dočkat se nemohou ani šéfkuchaři luxusních hotelů. „Potkáme se konečně v terénu, ochutnáme navzájem svoje jídla, těšíme se na to jako malí kluci na čundr," popsal svoje pocity Roman Paulus, šéfkuchař restaurace Radisson Blu hotelu Alcron.

Autor: Kateřina Perknerová

21.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Opel Insignia Grand Sport.
15

Francouzi chtějí Opel. Rýsuje se nový automobilový gigant

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
13

Sněm ANO vybere tváře pro kampaň

Co zabilo bratra Kim Čong-una? Smrtící neurotoxická látka VX

Na těle mrtvého bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una se našla smrtelně nebezpečná nervová látka VX. Sdělila to dnes podle agentury AFP malajsijská policie. Kim Čong-nam byl podle vyšetřovatelů nejspíš otráven 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

EUC koupila od Homolky firmu poskytující nadstandardní péči

Praha - Skupina EUC (dříve Euroclinicum), která v Česku provozuje mimo jiné síť poliklinik a laboratoři, koupila za 50,5 milionu korun firmu Homolka Premium Care, která se specializuje na poskytování nadstandardní individuální zdravotní péče. Prodej akcií firmy je součástí likvidace společnosti Holte, která je dceřinou společností Nemocnice Na Homolce. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Silný vítr zkomplikoval dopravu v Česku, hasiči odklízejí popadané stromy

Předpověď meteorologů se vyplnila. Velmi silný vítr narušil železniční dopravu po celé České republice. Nejvíce pak v jižních Čechách. Provoz je kvůli popadaným stromům přerušen asi na šesti regionálních tratích.

Spoření na penzi. Vydělává, ale slabá koruna ho sráží

Penzijní fondy si pochvalují, že spoření na penzi táhne více než v nedávné minulosti. Na přilepšení k důchodu dokonce svým dětem začínají šetřit i někteří rodiče.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies