VYBERTE SI REGION

Prague Food Festival: Když olomoucké tvarůžky, tak na Hradě

Praha - Myslíte si, že voda 
z kohoutku chutná všude stejně? Velký omyl. Někde je trochu slanější, jinde železitější a rozhodně pokaždé se válí po jazyku jinak, když ji smícháte s různě voňavým vínem.

21.5.2013
SDÍLEJ:

TK k letošnímu VII. ročníku Prague Food Festivalu proběhla 20. května ve Francouzské restauraci Art Nouveau v pražském Obecním domě. Na snímku Pavel Maurer a šéfkuchař Jan Horký.Foto: Deník/Divíšek Martin

Pokud o víkendu navštívíte VII. ročník Prague Food Festival (PPF), tímto nevšedním kulinářským rébusem vás provedou nejlepší český sommelier Ivo Dvořák a odborník na senzoriku Hynek Vich.

V Míčovně na Pražském hradě ovšem pravidelné návštěvníky gastronomické akce roku, předplatitele i náhodné kolemjdoucí čekají další překvapivé zážitky. Kuchařské superstar Zdeněk Pohlreich, Roman Paulus, Jiří Král či Jiří Štift tu povedou kurzy vaření. Přihlášené páry a rodiny si s nimi na čtyřech sporácích během hodiny a půl krok za krokem připraví netradiční pokrm, zkonzumují ho a odnesou si recept.

„Michelinský kuchař Gordon Ramsay věří ve spojovací roli kuchyně. V dnešní uspěchané době rodiče a děti, ale ani partneři nemají čas si 
v klidu sednout a popovídat si. Příprava chutného pokrmu, experimentování a očekávání chuťového zážitku lidi nevídaně stmeluje. Z toho jsme vycházeli, když jsme chystali tuto festivalovou novinku," řekl včera zakladatel PFF a autor gastronomického průvodce nejlepšími českými restauracemi a bary Pavel Maurer.

Ani letos nepřijdou účastníci třídenní přehlídky lahůdek o mimořádné okamžiky. Ve stáncích budou k ochutnání třeba čtyřicetidenní nízký roštěnec z plemene česká stračena, ragout s chřestem a lanýži, dortík ovoněný borovicí ze svatojiřského lesa se slaným karamelem, ale i vskutku exotická delikatesa - hmyzí menu se štírem na rukolovém salátku.

Gourmet Maurer ale odmítá, že by šlo 
o bůhvíjaký výstřelek. „Než se pustíte do bifteku, trvá to hodně času, kráva či býček se musejí chovat, krmit, porazit, stěhovat přes kontinenty. To všechno stojí hodně energie 
a času. Když vám na talíř dají hromadu osmahnutých cvrčků, je to skoro zadarmo, a co do obsahu živin je to stejně hodnotné. Za třicet let bude možná kuchyně celosvětově patřit hmyzu," s trochou nadsázky říká Pavel Maurer.

Hitem letošní přehlídky na Pražském hradě se ale stane pochoutka nám daleko bližší: olomoucké tvarůžky. Právě Olomoucko se totiž v Praze představí jako první regionální gastronomická oblast. „Kromě světoznámých syrečků tu najdete i laskonky, indiánky či kremrole, tedy produkty tvarůžkové cukrárny 
z Loštic," dodává Dominika Vrkotová z festivalového týmu. Ten mimochodem čítá na 500 lidí, jen elektrikáři musejí natáhnout čtyři kilometry kabelů.

Lidem zpříjemní čas několik stanů, piknikové posezení na trávnících, dětské koutky 
a také živá muzika se školou salsy. U ní pochopitelně nebudou chybět nejlepší jihoamerické rumy a koktejly. Ve stánku Kenwood se představí čtyři italští držitelé michelinských hvězdiček.

Celá přehlídka se navíc ponese v duchu oslav 90 let rozhlasového vysílání v Česku. Povídání s gastronomickými 
i hereckými hvězdami bude moderovat Jan Pokorný. Vstupenka, která zahrnuje jedno menu v hodnotě 250 korun, vyjde na 400 korun. Grandy po 25 korunách lze dokupovat přímo v hradním areálu, voda a káva budou zdarma. Vše vypukne v pátek v poledne, předprodej vstupenek 
v síti Ticketpro končí ve čtvrtek, ale na místě pořadatelé počítají každý den zhruba s dvěma tisíci dalších návštěvníků.

Na mimořádné setkání se už těší všechny mlsné jazýčky, ale dočkat se nemohou ani šéfkuchaři luxusních hotelů. „Potkáme se konečně v terénu, ochutnáme navzájem svoje jídla, těšíme se na to jako malí kluci na čundr," popsal svoje pocity Roman Paulus, šéfkuchař restaurace Radisson Blu hotelu Alcron.

Autor: Kateřina Perknerová

21.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies