Podle schváleného dokumentu je postupné přidělování částek pro Prahu z hlediska dlouhodobých plánů nevhodné. Důvodem je složitost a finanční náročnost zamýšlených projektů.

Praha chce změnu systému 

„Pro Prahu by bylo z hlediska plánování a následných realizací vhodnější, kdyby finanční prostředky byly přidělovány v plné výši již v rámci schvalování rozpočtu," píše se v materiálu. Praha by tak prý mohla s prostředky efektivněji nakládat.

Vedení města proto bude požadovat, zda by systém mohl být změněn tak, že by dostala celou částku naráz s tím, že by bylo předem určeno, na co peníze půjdou. Ze sumy půl miliardy by tak šlo 250 milionů na běžnou údržbu a opravy komunikací a druhá polovina částky by byla vyčleněna na investiční akce.

Částka se několikrát zvyšovala

Částka, kterou Praha z fondu dostává, se v posledních třech letech zvyšovala. Z původních 100 milionů postupně narostla na zmíněných 500 milionů korun.

SFDI má ve svém letošním rozpočtu téměř 66 miliard korun. Jeho účelem je rozvoj, výstavba, údržba a modernizace silnic a dálnic, železničních dopravních cest a vnitrozemských vodních cest.

Čtěte také: Radní projednají Divadlo Na Zábradlí nebo novou budovu magistrátu