VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prasata vyrůstají v čistotě, mají dokonce i své hračky

Chrudimsko – Podívejme se dnes pod pokličku výroby vepřového masa. Po vysokých cenách vajec se totiž spekuluje o dalším artiklu, který tento trend bude sledovat a jehož ceny raketově vyletí, a to je právě vepřové.

28.4.2012 7
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK

Při nedávné debatě v České televizi se ministr zemědělství nechal slyšet, ať se lidé ptají chovatelů prasat, ti prý budou za vysoké ceny vepřového zodpovědní. Podívejme se tedy, jaká je cesta prasete od jeho narození až po porážku. A věnujme se i tomu, jakou cenu mohou zemědělci požadovat za těžkou a precizní práci spojenou s produkcí vepřového.

Prasata jak v bavlnce

Společnost VEMA a.s., dceřiná společnost firmy RABBIT Trhový Štěpánov, se zabývá výrobou vepřového masa a dodává ho na Jatky Český Brod a Skaličan – Česká Skalice, které jsou součástí společnosti.

Výroba však začíná však o 175 dní dřív a to nepočítáme dobu březosti, která činí u prasat 116 dní. Za necelého půl roku je prase vykrmeno. Tento půl rok je prase od selátka hýčkáno jako v bavlnce. Prasnicím se rodí v nově zrekonstruovaném středisku Srní. V současné době zde chovají 1800 prasnic a 500 prasniček. Selátka v Srní pobývají přibližně 24 až 25 dní. Když váží asi 6,5 – 7 kilogramů, stěhují se do Řestok. Za necelé dva měsíce (50 dní) váží 25 – 30 kilogramů. Pak směřují do výkrmny v Načešicích nebo Chroustovicích a po vykrmení na jatka. Mohlo by se zdát, že je to příliš složité a nákladné prasata převážet sem a tam, ale tato organizace odchovu se ukázala jako prospěšná. Každá kategorie prasat – od selat, po odstavená selata a výkrm – vyžaduje jinou péči a hlavně jiná krmiva.

Hygiena je základ

Prase je všežravec a může pozřít skoro všechno. Pro ekonomický výkrm se ale ve všech provozech využívají kompletní krmné směsi českého původu obohacené o vitamíny a minerály. Ty jsou pro každou kategorii jiné. Prasata mají dokonce i své hračky!

Každý pracovník se den co den po příchodu musí povinně osprchovat. Mimo pracovní dobu nesmí chodit nikam, kde jsou jiná prasata a nesmí chovat prasata ani doma kvůli vyloučení rizika nákazy. Oblečení pere každému ze zaměstnanců podnik na své náklady. Zkrátka a dobře: Nic není ponecháno náhodě. Sprchovat se musí i veterinární dozor, který do provozu přijede.

Vraťme se ale k ceně. Vyskladňovací váha prasat ve výši 115 – 118 kg se ukázala jako optimální ve vztahu k ekonomice, ale i ve vztahu ke kvalitě masa. Rozhodujícím faktorem k určení ceny je takzvaná zmasilost. Klasifikátor – specialista na jatkách tuto hodnotu měří speciální jehlou nebo ultrazvukem. Nevynechá jediný kus prasete a náklady na klasifikátora jdou opět k tíži chovatele.

Ceny se mění v pátek

Nová cenová nabídka je známa vždy v pátek a platí pro celý následující týden. Když se dodavatelům zdají ceny příliš nízké, nemusejí na ně přistoupit. Ale všechna jatka v okolí si obvykle cenu drží na stejné úrovni. Případný převoz zvířat na vzdálenější jatka by si stejně zaplatil chovatel. Zemědělci jsou tedy ti poslední, kteří cenu mohou nějak zásadně ovlivňovat. Proto, až vstoupí v platnost od 1. ledna 2013 novela legislativy o chovu prasat, stejně jako tomu bylo letos u slepic, není důvod obviňovat zemědělce. Situace využívají hlavně obchodníci, kteří raději levnější (často i méně kvalitnější) maso kvůli svým ziskům dovezou. A záleží na nás, zákaznících, zda budeme důsledně žádat maso české produkce a tím dávat práci našim lidem. A na české legislativě, zda umožní rozeznat české produkty od cizích.

Měli bychom mít na paměti, že už dnes některé podniky věnují zvířatům a jejich nárokům na ustájení dostatečnou pozornost. Například VEMA a.s. tyto podmínky splňuje od roku 2010, kdy dokončila rekonstrukci střediska v Srní a Řestokách. Právě v těchto moderních halách firma chová prasnice, prasničky a odstavená selata. Doufejme tedy, že v Česku tolik oblíbené „vepřo, knedlo, zelo" zůstane dál pokrmem tradičním a bude se připravovat znovu jen z vepřového pocházejícího z českých prasat.

Víte, že?:

Prase má vnitřní orgány nejpodobnějším těm lidským? Například v různých filmových snímcích už vepřové srdce několikrát posloužilo jako věrná náhražka při natáčení náročných kardiologických operací.

Vanda Rektorisová, ředitelka Agrární komory Chrudim

Autor: Redakce

28.4.2012 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
7 4

Návrh ČSSD by více zdanil lékaře, kterým vláda přidala

Ilustrační foto.
5

Státní zástupci prověří zakázku na software EET

FOTO: Kostel se proměnil v ruinu

Na špatný stav evangelického kostela v Rudníku upozornil při návštěvě obce prezident Miloš Zeman. Měl pravdu. Stav kostela je otřesný. Co s ním?

AKTUALIZOVÁNO

Odsoudili ho za střelbu na exekutory, teď zřejmě spáchal sebevraždu

Svědky otřesné události museli být obyvatelé sídliště v Napajedlích na Zlínsku. Na balkonovém zábradlí bytového domu tam stál v sedmém patře muž. V tričku a trenýrkách, přešlapoval po něm po špičkách a k tomu občas naklonil hlavu k policejnímu vyjednavači, který se jej snažil přesvědčit, aby svůj záměr skočit z výšky dvaceti metrů na betonový chodník neuskutečnil.

Jurečka podle Kalouska zákon o registru smluv vykastroval

Ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka s podporou komunistů, ČSSD a ODS dnes podle šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska zákon o registru smluv "zručně vykastroval". Zákon, který byl nejúčinnějším protikorupčním opatřením, je nyní cela zbytečný, řekl Kalousek novinářům.

Od začátku roku odklízeli strážníci tisíc mrtvých ptáků

Mnohem dramatičtěji, než by kdo tušil, zřejmě řádí ptačí chřipka ve volné přírodě. Nasvědčují tomu alespoň poznatky pražských strážníků, jejichž odchytová služba mimo jiné zajišťuje i odvoz kadaverů. Tedy těl uhynulých zvířat. A pokud jde o ptáky, od počátku ledna, kdy se ptačí chřipka objevila, zaznamenává dramatický nárůst. Ve srovnání s loňskem je rozdíl ve stovkách procent, řekl ve středu Deníku ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster. „Od začátku roku jsme už odváželi tisícovku mrtvých ptáků, přičemž asi u pěti stovek kusů šlo o labutě; následují volavky," konstatoval.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies