„Současný trend, kdy výkupní ceny vepřového zemědělcům nepokryjí ani náklady, nejsou dlouhodobě pro žádnou firmu udržitelné,“ konstatoval Radílek.

Také proto se v současnosti v regionu výrazně redukují stavy.

Za letošní rok by mělo být na trh dodáno 671 tun vepřového masa. „To odpovídá stavu prasat na počátku roku, kdy jich na Valašsku bylo čtyři tisíce osm set kusů,“ vysvětlil Radílek.

Podle jeho slov bude s koncem roku v regionu prasat již jen dva a pů tisíce.

„To znamená, že v příštím roce klesne dodávka vepřového masa oproti letošku asi na tři sta tun,“ poznamenal Radílek

Situace kolem vepřového masa je nepřehledná

Že je situace okolo vepřového masa u nás poněkud nepřehledná, si myslí také viceprezident Agrární komory ČR, Jindřich Šnejdrla. „Skutečnost je taková, že stavy prasat se stále snižují v celé republice,“ řekl Šnejdrla.

V současné době se cena vepřového masa určeného k dalšímu zpracování pohybuje kolem třiceti korun za kilogram. „To je výrazně méně než například před deseti lety, kdy se za stejné množství platilo až čtyřicet šest korun,“ poznamenal Šnejdrla.

Obdobná situace jako u vepřového masa přitom může podle Josefa Radílka nastat také u firem, které na trh dodávají mléko. „Je zde velmi podobný cenový problém. Výkupní cena se dostává na hranici rentability, což jsou schopny ustát jen ti nejsilnější producenti,“ řekl Radílek.

Přesto podle něj v případě mléka existuje šance, že se situace na trhu ustálí. „Ceny zaznamenaly výrazné výkyvy směrem dolů, ale také nahoru,“ poznamenal Radílek s tím, že valašské firmy za uplynulý rok dodaly na trh 29 milionů tun mléka.

Chovatelé dodali 1216 tun hovězího masa

Co se celkového počtu kusů chovaných hospodářských zvířat týče, současný stav dosahuje jen třiceti pěti procent úrovně před rokem 1994. „Rozšiřuje se však chov krav takzvaně bez tržní produkce mléka. Jejich počet vzrostl za posledních deset let o pětadvacet procent přibližně na letošní čtyři tisíce sedm set kusů,“ spočítal Radílek.

Na trh dodali valašští chovatelé v loňském roce 1216 tun hovězího masa.

Znovu se na Valašsko vrací také chovatelství ovcí. Uplynulá léta byla poznamenána vážnými problémy průmyslu zpracovávajícího vlnu, zkrachovala celá řada masokombinátů, kde se odchovaná zvířata porážela. Nyní se situace obrací k lepšímu.

To podle Radílka souvisí se znovuobjevením a vzrůstající oblibou skopového masa. „V uplynulém roce dodali chovatelé na trh čtrnáct tun tohoto masa,“ přiblížil Josef Radílek.