Pravidlo pouze jediné otevřené láhve od každého druhu přináší novela živnostenského zákona, která reaguje na takzvanou metanolovou aféru. Zákon nově stanoví povinnost mít koncesi pro prodej alkoholu, bez koncese lze prodávat alkohol jen do 17. dubna. Zvlášť pravidlo jedné láhve ale začíná vadit některým barmanům. Bojí se provozních problémů i nejasného výkladu nových pravidel.
„Při větší akci si tedy máme jedinou láhev podávat mezi třemi barmany? Vždyť to je spolu s chystanými registračními pokladnami další házení klacků pod nohy hlavně malým podnikům. Už takhle je to náročné podnikání," stěžuje si Filip Kampe z pelhřimovského baru Sklep. Podle něj budou hostinští nařízení o „jediné láhvi" stejně nějak obcházet.
Novela tvrdí, že láhve stejného alkoholu sice mohou na baru s jednou pokladnou být až tři, ale jen v případě, že mají jednocestný ventil (ten zabraňuje dolévání do láhve) a že jsou všechny skleněné. Někteří šéfové barů jdou dál, hovoří rovnou o stavebním rozdělení barů. „U nás také není reálné si na dlouhém baru při větší akci podávat jednu láhev, zvlášť často užívaného alkoholu. Z našeho pohledu se proto držíme jednoho z existujících výkladů, že totiž bar lze rozdělit na jednotlivé sektory – a v každém z nich pak bude tato podmínka splněna," říká jeden z provozovatelů restauračního zařízení na Pelhřimovsku, který si ale nepřál být jmenován.
Problémů bude víc, bojí se restaurace
O tom, že by mohly vzniknout problémy, ví také Asociace hotelů a restaurací ČR. Podle jejího prezidenta Václava Stárka se to však týká spíše barů, většina restaurací a hospod si s jednou láhví poradí. „U těch barů to problém být může, na druhou stranu prošla ta nejmírnější varianta zpřísnění zákona, takže dopad na běžný provoz snad takový nebude," řekl včera pro regionální Deník Václav Stárek. Jak ale dodává, hostinští se o problematiku živě zajímají. Asociace například řešila dotaz, zda je možné mít v provozovně nějaké vlastní láhve, například vlastní pálenku. „Odpověděli jsme, že nikoliv," doplňuje Václav Stárek.
V Česku je přibližně 185 tisíc míst, kde se prodává rozlévaný alkohol. Podnikatelů, kteří mohli na základě volné živnosti prodávat lihoviny, je 1,9 milionu. Teď budou muset volnou živnost úředně změnit na koncesovanou. Nejsou ale stanoveny přísné podmínky. Koncesi dostane každý bez᠆úhonný občan starší 18 let.
Více než koncesí se podle Václava Stárka restauratéři nyní obávají možné změny zákona 379 (ochrana před alkoholem a tabákem), kde poslanci uvažovali o formulaci, že by provozovatel restaurace odpovídal za to, že se v jeho podniku nenalézá podnapilá osoba mladší 18 let. „Ve světle toho, jak například do Česka vyrážely party stovek opilých dánských studentů, je to neřešitelná situace. Majitelům restaurací by přitom hrozily obří pokuty," uzavírá Václav Stárek.
Čtěte také: Koncesi na prodej alkoholu si vyřizují i dobrovolní hasiči