Situace se sice dá řešit několika způsoby například symbolické nájmy to si ale samozřejmě nemohou dovolit drobní majitelé jednotlivých objektů. Stav se tak zřejmě bude ještě zhoršovat.

„Poptávka po nebytových prostorách do určité míry kopíruje kupní sílu obyvatelstva v dané lokalitě, míru zaměstnanosti a hustotu zalidnění. Zatímco v Ostravě se nám daří pronajímat i nebytové prostory poměrně dobře, v Havířově a Karviné je obsazenost obecně o něco nižší," popisuje realitu Kateřina Piechowicz, mluvčí jednoho z velkých vlastníků nemovitostí v regionu, firmy RPG.

Recept? „Tento problém mají i ostatní vlastníci budov, a proto je velmi důležité zintenzivnit spolupráci s městy a nebát se nových inovativních myšlenek, jak podpořit drobné podnikatele, kteří mohou svými službami tyto nebytové prostory zatraktivnit," říká dále mluvčí RPG.

TAK TŘEBA BUSINESS GATE

O výše psané se snaží v Karviné. Jak se to daří? Město zde v centru vlastní asi třetinu z celkového počtu budov.

„Budovy, které nevyužívá magistrát, často slouží jiným potřebám, například jako bytový dům pro seniory nebo centrum pro podporu podnikání Business Gate," říká karvinská mluvčí Michaela Zormanová.

Jenže i tady mají aktuálně v centru jeden prázdný dům, jehož využití se hledá. V létě objekt nedaleko radnice vyklidil finanční úřad.

Především pro potřeby městského úřadu využívá své budovy v centru i město Orlová. Prázdné prostory tam ale řeší také.

„Jde o prostory, které mělo dříve pronajaté finanční ředitelství v objektu Doubravan," uvádí mluvčí tamní radnice Nataša Cibulková s tím, že další volné prostory má město například v lokalitě Doubrava.

Mezi nejkrásnější místa tam patří historické jádro.

O jeho oživení se tamní radnice snaží například pořádáním některých letních akcí, hovoří so také o revitalizaci, to je ale zatím ve fázi různých projektů, které na realizaci čekají.

Také tam nyní zejí prázdnotou některé prostory, například na městské poliklinice. Jak uvádějí i příklady z ostatních měst, situace je v podstatě na Karvinsku stejná i všude jinde. Jak ubývá kupní síly, ubývají síly i podnikatelům a dalším potenciálním nájemcům komerčních prostor. Velká společnost jako RPG a někdy i samotné radnice toto řeší i spoluprací a nájmy ve stylu: „než smutně prázdný a chátrající objekt, to raději nájemce typu sociální služba, neziskovka, centrum podpory podnikání a jiné." To ale většinou znamená nabídnout i velmi zvýhodněné nájemné. Drobní soukromí vlastníci jednotlivých budov si ale takové řešení rozhodně dovolit nemohou.