O tři koruny více zaplatí za benzin řidiči na Vysočině na začátku letošních prázdnin oproti těm minulým. Nafta je dokonce o čtyři koruny dražší. Ceny jsou nejvyšší za poslední dva roky a budou i nadále mírně růst.

V době dovolených to pro motoristy není příznivá zpráva. Zdražování by ale nemělo být závratné. „Vždycky nerad slyším, že se má zdražovat benzin. Pochopitelně sleduji, za kolik budu jezdit,“ řekl řidič Libor Vilímek z Jihlavy.

Na Havlíčkobrodsku řidiči tankují za 33 korun

V současnosti se podle společnosti CCS drží ceny benzinu na Vysočině v průměru mezi 32 a 33 korunami. Nafta pak stojí zhruba o korunu méně. Nejdráže tankují řidiči na Havlíčkobrodsku, kde se cena benzinu vyšplhala nad 33 korun.

V celorepublikovém měřítku patří Vysočina mezi nejdražší kraje. Velkou roli v tom hraje zejména dálnice D1, kvůli které se ceny pohonných hmot drží dlouhodobě vysoko. „Na hlavních tazích jezdí více firemních aut, pro jejichž řidiče není cena tak podstatná. Čerpací stanice pak nemusí s cenami tolik dolů,“ vysvětlil Michal Roškanin, analytik odborného časopisu Petrol magazín.

Pohonné hmoty podražily i kvůli biosložkám

Hlavní vinu na zdražení pohonných hmot má současná vyšší spotřební daň a DPH. O několik desítek haléřů zvedlo cenu i přimíchávání biosložek do paliv.

Existují další vlivy, které mohou do hry zasáhnout. „V Americe je sezona hurikánů, i ta může zahýbat s cenami pohonných hmot, neboť bude ztížena těžba ropy z Mexického zálivu,“ řekl Roškanin.

Řada řidičů řeší situaci po svém. Někteří při cestě do zahraničí tankují mimo Českou republiku. S výjimkou Německa je palivo u našich sousedů i o koruny levnější.