Titul v úvodu obchodování v Praze odepisoval bezmála sedm procent k 412 korunám za akcii, aktuálně se ztráta pohybuje kolem šesti procent a blízko 416 Kč za akcii. Rakouská skupina Erste Group Bank, do které patří i tuzemská Česká spořitelna, vykázala do září po zaúčtování jednorázových nákladů ztrátu 973 milionů eur, která byla o něco hlubší než očekávání.

Se čtyřprocentní ztrátou se obchodují také akcie Komerční banky, aktuálně se pohybují kolem 3466 korun za akcii. „Odpisy poloviny hodnoty řeckého dluhu v rozvaze Komerční banky přinesou podle analytiků Goldman Sachs letos nejen nižší zisky, ale i slabší dividendu. Meziroční propad vyplácené dividendy navíc podle Goldman Sachs ještě umocní slabší výplatní poměr, na nějž může tlačit Société Générale, jakožto majoritní vlastník. GS proto dnes zrušila doporučení ´koupit´ a vydal nové ´neutral. Cílová cena naopak mírně vzrostla´,“ uvedl makléř Patria Direct Pavol Mokoš.

Ztrátová je většina i dalších titulů, v zelených číslech se drží pouze akcie energetik a tabákové Philip Morris. ČEZ si připisuje třetinu procenta a blíží se k 780 korunám, NWR se pohybuje kolem 151 korun. Nejziskovější byla dopoledne Philip Morris, společnost si připsala téměř půl procenta na 11.776 korun za akcii.

Pražská burza dál ztrácí, akcie Erste ztratily přes devět procent

Pražská burza prohloubila výrazné ranní ztráty a její hlavní index PX kolem 15:00 ztrácel 3,50 procenta na 933,7 bodu. V červených číslech se obchodovaly všechny emise. Cenné papíry rakouské Erste Bank zlevnily o více než devět procent, výrazně klesly také akcie Komerční banky, vyplývá z výsledků.

Akcie Erste spadly o 9,37 procenta na 401,60 koruny. Pavel Šlechta z Fio banky upozornil, že analytici Deutsche Bank snížili cílovou cenu titulu na 19,50 eura (asi 484 Kč) z předchozích 23,50 eura, doporučení ponechali na "držet". Doplnil, že UBS snižuje cílovou cenu pro Erste Group na 18 eur (asi 444 Kč) z předchozích 19 eur.

Cena zatím nejvíce obchodovaných akcií Komerční banky klesla o 3,82 procenta na 3472 korun. Šlechta uvedl, že analytici Goldman Sachs zvýšili cílovou cenu pro akcie KB na 4291 korun předchozích 4270 korun.

Burzu dolů táhly také cenné papíry energetické firmy ČEZ, jež spadly o 1,97 procenta na 761,80 koruny. Zájemci o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín dnes od ČEZ převzali zadávací dokumentaci, která jim poslouží jako podklad pro přípravu nabídek. O dostavbu temelínské elektrárny se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.

O výrazných 5,38 procenta na 197,75 koruny oslabily cenné papíry mediální společnosti CME.