"Jsem přesvědčen, že tento národ si může stanovit za cíl vyslat člověka na povrch Měsíce a dopravit jej bezpečně zpět na Zemi dříve, než uplyne toto desetiletí," řekl tehdy Kennedy.

Projekt Apollo stál tehdy 25 miliard dolarů a zaměstnával 400.000 lidí

Američtí vědci a technici přitom v té době doháněli náskok Sovětského svazu, který v dubnu 1961 vyslal do vesmíru prvního člověka - kosmonauta Jurije Gagarina. Projekt Apollo realizovaný Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) stál kolem 25 miliard dolarů a zaměstnával 400.000 lidí. Hned na počátku ho postihlo neštěstí. Apollo 1 bylo zničeno požárem ještě na rampě, zahynuli tři astronauti. Několik následujících letů proto bylo bezpilotních.

1969 - člověk na Měsíci

Ale již po osmi letech z floridského Mysu Canaveral odstartovala posádka kosmické lodi Apollo 11, jež se nesmazatelně zapsala do dějin dobývání vesmíru. Trojice astronautů - Neil Armstrong, Edwin Aldrin a Michael Collins - se vydala k Měsíci a 21. července 1969 na měsíční povrch vstoupila poprvé lidská noha.

Nakonec se v letech 1969 až 1972 na Měsíc podíval tucet astronautů a projekt Apollo zůstává dodnes jedním z největších úspěchů amerického vesmírného programu.