„V Ostravě nezapomínáme ani na kontroly prodejců na burze na Šenovské ulici,“ uvedl mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Tomáš Vozáb. „Naše kontroly jsou připravovány jak celostátně, tak i regionálně podle místních podmínek v oblasti působnosti inspektorátů. Určitě budeme kontrolovat například prodej vánočních stromků, prodej kaprů i hraček. Zvýšenou pozornost budeme věnovat také tržnicím,“ upřesnil Vozáb.

Nejnebezpečnější jsou hračky!

Podle něj právě hračky patří mezi největší komodity nebezpečných výrobků, které inspektoři na našem trhu objevují. „Je to dáno i tím, že právě hračky celoročně a celoplošně kontrolujeme. Na těchto kontrolách se podílejí všechny inspektoráty ČOI. Rodičům bych proto při koupi hraček doporučil, aby si je sami vyzkoušeli, podívali se na obal, který musí obsahovat informace v českém jazyce a veškeré další informace o použití hračky včetně jejího nebezpečí, doporučený věk, složení hračky, označení shody CE a informace a kontakt na dodavatele či výrobce,“ upozornil mluvčí inspektorů.

V Ostravě podle něj budou i před Vánocemi inspektoři kontrolovat prodejce na burze na Šenovské ulici, kde někteří trhovci nabízejí i masné výrobky, uzeniny a potraviny. „V předchozích letech byli namátkově kontrolováni i obchodníci z Polska, kteří objížděli různé obce na Opavsku a Hlučínsku a prodávali potravinářské výrobky takzvaně z auta,“ doplnil Vozáb. Podle něj v Moravskoslezském a Olomouckém kraji obchodní inspektoři za prvních devět měsíců letošního roku provedli 5400 kontrol, zatímco loni za stejné období jich bylo 3900.

Kontrola potravin

Zemědělští a potravinářští inspektoři pak budou i před letošními vánočními svátky v rámci běžných kontrol v kamenných prodejnách více kontrolovat typické vánoční zboží, například cukrovinky, suché skořápkové plody, například ořechy, mandle a pistácie, či sušené ovoce. „Kontrolovat se budou určitě i nabízené potraviny, které se využívají k pečení cukroví. Ty si lidé před Vánocemi nakupují více,“ uvedla Martina Šmídtová, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.