Premiér o dění ve firmě jednal ráno se zástupci odborových svazů. "Diskutovali jsme o aktuální situaci ve firmě, která nyní prochází složitým ekonomickým obdobím. Vláda má zájem na tom, aby maximum výroby bylo udrženo v České republice, aby se společnost stabilizovala, udržela se zaměstnanost a především, aby se udrželi odborníci proto, aby výroba v Kunovicích mohla pokračovat," řekl dnes novinářům Sobotka.

Vedení firmy v polovině září potvrdilo, že modernizovaný dopravní letoun L 410 NG (New Generation) se skutečně bude vyrábět v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Dokončení certifikačních zkoušek je naplánováno na první čtvrtletí příštího roku. Firma kvůli letounu investovala do nového vybavení a připravuje zahájení sériové výroby v Kunovicích. Letadla L-410 by se ale brzy měla montovat také v Rusku u Jekatěrinburgu. Majitelé tvrdí, že by to provoz kunovické továrny nemělo ohrozit. Celky by se měly vyrábět v Kunovicích a některé pak v Rusku jen sestavovat.

"Z našeho pohledu je ta situace daleko vážnější, než se snaží ruská strana zaonačit. Všechny kroky vedou k vyvedení výroby mimo ČR. Já tady žádnou klidovou situaci nevidím," uvedl dnes šéf odborářů Středula. Poukázal na to, že deset měsíců významná část zaměstnanců zůstává doma a pobírá 60 procent platu. "Velmi vítám, že premiér a hejtman dali jednoznačně najevo, že stojí o finální výrobu na území Zlínského kraje v Kunovicích," doplnil Středula.

200 lidí je doma se sníženou mzdou

Budoucnost AI se bude řešit také v pondělí v Praze na půdě ministerstva průmyslu a obchodu. Premiér se chce v nejbližší době sejít také s ministrem zahraničí a domluvit se na postupu vlády směrem k ruským partnerům. "V pondělí proběhne jednání se zástupci odborů a ministra průmyslu a obchodu. Je důležité dát jasně najevo, že je tady pevný postoj české vlády, že jsme ve shodě s odbory a že jednoznačně má česká strana zájem na to, aby nedošlo k přesunu výroby," řekl premiér Sobotka. "V tomto případě bez angažování politiků na nejvyšší úrovni se dá jen ruské straně sdělit, že stojíme o tuto záležitost. Nemám úplně dobrý pocit ze situace v samotné firmě," dodal Středula.

Představenstvo i majitelé podle odborového předáka AI Josefa Mikuly na poslední schůzce deklarovali, že nechtějí stěhovat továrnu z Kunovic do Ruska a ani propouštět zaměstnance. Jejich počet kvůli špatné ekonomické situaci klesl oproti konci minulého roku z 1021 na 918. Asi 80 jich je navíc zapůjčeno do jiných firem, kolem 200 lidí je doma se sníženou mzdou. Podle Mikuly se tyto počty zatím nemění, jen se shání práce i pro další lidi, kteří jsou doma.

Problémy AI vznikly loni kvůli situaci v Rusku, kam posílá většinu strojů. Letadla z Kunovic na ruském trhu výrazně podražila kvůli propadu hodnoty rublu vůči dolaru. Loni firma do Ruska nedodala jediný stroj, celkem prodala jen čtyři letadla do Bangladéše a Alžírska. Letos dodala pět letadel, všechna do Ruska.