Podnikatelů je v Česku nyní registrováno 2,1 milionu. Z analýzy provedené společností CRIF - Czech Credit Bureau na základě dat portálu www.informaceofirmach.cz vyplývá, že lidí starších 61 let je mezi nimi asi pětina. Nejvíce starších podnikatelů je z Prahy – jedná se o 73 tisíc lidí, což je 18 procent všech fyzických osob podnikajících z této věkové kategorie.

„Praha je z pohledu podnikání nejstarší věkové skupiny výjimečná co do jejich počtu i podílu na obyvatelstvu. Důvodem je především fakt, že zde existuje mnohem více příležitostí k podnikání než v ostatních regionech. Většina starších přitom začala podnikat v mladším věku a buď nadále podniká, nebo si pouze ponechala oprávnění k podnikání, které však již nevyužívá," uvedla, analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková.

informaceofirmach.cz
V Česku rekordně přibylo podnikatelských subjektů

Za metropolí z hlediska podnikatelských oprávnění pro seniory následují kraje Středočeský (49 tisíc lidí) a Jihomoravský (41 tisíc). Na opačném konci žebříčku jsou kraje Pardubický a Vysočina (16 tisíc) a Karlovarský (12 tisíc).

Ilustrační foto
Počet bankrotů podnikatelů v listopadu klesl o 53 na 523

Nejčastějšími obory podnikání, jimiž se starší lidé zabývají, je obchod (27 procent), dále odvětví profesní, vědecké a technické činnosti (18 procent) a zpracovatelský průmysl (15 procent).

Miloš Zeman na návštěvě Pardubického kraje.
Zeman: Úspěšným podnikatelům by se nemělo bránit, aby zůstali v politice