Společnost vystupující též pod značkou Norwegian nabídne tisíce jednosměrných letenek za zaváděcí cenu 65 dolarů (1 665 Kč), další pak od 99 dolarů včetně poplatků. Webový vyhledávač letenek Expedia pro srovnání uvádí, že jednosměrná letenka z New Yorku do Dublinu na polovinu června od jiných přepravců se nyní prodává od 655 do 2755 dolarů (16 750 až 70 500 Kč).

Norové jsou Američanům trnem v oku

Proti přítomnosti letadel Norwegian na americkém trhu už řadu let protestují tamní letecké společnosti. Stěžují si, že třetí největší nízkonákladové aerolinky v Evropě nabízejí více letů, než po kolika je poptávka, a stlačují tím jak ceny letenek, tak příjmy přepravců.

Norwegian ale snižuje náklady tím, že létá v USA na menší letiště, která si účtují nižší poplatky.

"Náš produkt je založen na svobodné volbě. Jestliže chcete letět do Evropy za 99 dolarů, můžete," řekl viceprezident obchodního oddělení společnosti Norwegian Lars Sande.

Levné dálkové lety nabízejí i jiné nízkonákladové letecké společnosti, například islandská Wow Air a německá Eurowings. Využívají transatlantickou dohodu o liberalizaci letecké přepravy, která jim umožňuje létat do jakékoli destinace na jejich území.

Čtěte také:

Let společnosti Norwegian se zpozdil o tři dny
Asijské nízkonákladové aerolinky vytvořily alianci
Nízkonákladové aerolinky easyJet opět dosáhly rekordního zisku