Moreels to v pondělí řekl na tiskové konferenci. Mluvčí odborového sdružení pilotů Filip Gaspar se omlouvat nehodlá. Prezidenta ČSA tunelářem prý nikdy nenazval.

„Tak nahlas jak bylo řečeno, že je to tunelování, tak hlasitou chci omluvu pro sebe a své kolegy v managementu,“ řekl ČTK Moreels. Informace o záměrném rozkrádání a tunelování firmy, které piloti o vedení společnosti šíří, jsou podle něj lživé a mají za cíl odvést pozornost od hlavního cíle protestujících. Tím má údajně být otázka platů pilotů.

„O tom, že by pan Moreels společnost tuneloval pochopitelně důkazy nemám,“ řekl ČTK Gaspar s tím, že jeho výrok se týkal pouze schopnosti vedení řídit společnost. Hospodářské výsledky za poslední léta není možné vnímat jako úspěch managementu. Škody, které vedení ČSA způsobilo, je možné srovnat s tunelováním, zopakoval.

Všechny kroky vedení jsou prý posvěcené dozorčí radou a bankam

K tunelování společnosti podle Moreelse docházet nemůže, protože všechny kroky vedení jsou posvěcené dozorčí radou a bankami, které kroky Českých aerolinií hlídají. ČSA jsou po omluvě pilotů ochotné k jednacímu stolu zasednout, protože pokračování diskuse považují za důležité.

ČSA prý neporušily zákoník práce ani v otázce propouštění sta pilotů na pravidelných linkách Českých aerolinií a převedení stejného množství pracovních do dceřiného charterového dopravce Holidays Czech Airlines. Záměr je podle mluvčí aerolinií Hany Hejskové známý od 24. listopadu, nejde tedy o novou věc, kterou by s odbory vedení neprojednalo.

Dopravní piloti protestují proti převedení celkem 11 letadel z ČSA do dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines, která se zabývá nepravidelnou charterovou dopravou. Dochází tím údajně k vyvádění majetku ČSA a ohrožování jejich působení jako síťového dopravce. S tím nesouhlasí vedení společnosti, které oponuje tím, že letadla se převádí v rámci stejné skupiny.

Čtěte také: ČSA propustí 100 pilotů, mohou jít do dceřiné firmy