"Zvýšení minimální mzdy podporuji. Jeden z argumentů vidím i v tom, že v celé řadě profesí je část mzdy vyplácena načerno, což je z krátkodobého hlediska pozitivní, z dlouhodobého hlediska to znamená daňový únik a také velmi nízký důchod, až jednou člověk nastoupí do penze," uvedl prezident. Podle něj zvýšení minimální mzdy v řadě případů tedy reálně mzdové náklady nezvýší a bude znamenat "pouze redistribuci mezi tou částí, která je vyplácena načerno, a tou, která je vyplácena oficiálně".

Vláda se původně dohodla s odbory a zaměstnavateli na růstu minimální mzdy o 500 korun. V létě pak kabinet dodatečně přišel s návrhem, že by přidávání mělo být ještě o 200 korun vyšší. Záměr se objevil bezprostředně poté, co kabinet vybral na eurokomisařku kandidátku ANO Věru Jourovou. ČSSD původně prosazovala svého kandidáta. Vylučovala pak, že by s nominací Jourové souhlasila výměnou za výraznější růst minimální mzdy a za víc peněz pro sociální služby. Později to ale premiér a šéf sociálních demokratů potvrdil.
Podle Zemana je potřeba dávat lidem práci, ne dávky. Prezident zmínil také rozdíl mezi výší dávek a minimální mzdou. Podotkl, že volných míst přibývá.

Proti výraznějšímu růstu minimální mzdy se stavěli zaměstnavatelé. Podle nich se firmy v některých odvětvích teprve vzpamatovávají z krize, na růst výdělků nemají. Zástupcům firem vadilo také to, že se minimální mzda zvyšuje nad rámec dohodnuté částky. "Každý člověk, který pracuje, je pokladem této země. My nepodporujeme lidi na dávkách, ale minimální mzda se musí projednat, musíme se dohodnout na cyklu dvou či tříletém, aby podnikatelé nebyli překvapeni," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Zeman se jednání tripartity zúčastnil už podruhé. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů ho pozvali na dnešní jednání o plánu na podporu hospodářského růstu a ke zvýšení zaměstnanosti. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) účast hlavy státu na zasedání "podtrhla význam tripartity". Podle prezidenta se vládě podařilo zvýšit důvěru lidí, takže jsou ochotni začít utrácet. Odbory hlavu státu zas chválily za jeho podporu českých firem na zahraničních cestách.