„Já sám zastávám radikální názor, že by bylo potřeba vyměnit všechny velvyslance, kteří nemají ekonomické vzdělání. Velvyslanec nemá psát o tom, jaké politické frakce se v dané zemi hádají, ale má vyhledávat exportní teritoria, sortiment a komunikovat s místními podniky," uvedl prezident.

Česká exportní banka pak podle Zemana poskytla takový objem nesplatitelných úvěrů, že lze pochybovat o schopnostech současných i bývalých manažerů. „Ono poskytnout úvěr je velmi snadné, prověřit si jeho zajistitelnost je obtížné," uvedl. Obdobná situace panuje podle něj i u Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák následně požádal v tiskovém prohlášení prezidenta, aby svoji kritiku ČEB a EGAP zmírnil. „Český byznys má zájem na stabilizaci takových institucí, jako je ČEB a EGAP. Ale současné vedení by mělo dostat šanci napravit dřívější chyby," uvedl. Žádost o zmírnění kritiky podpořil i nový prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

„Je potřeba z České exportní banky, CzechTrade a EGAP udělat instituce hospodařící podle komerčních pravidel, kde jsou manažeři odměňováni na základě skutečných výsledků a ne podle politické příslušnosti," uvedl dále prezident. Zároveň je podle něj nutné snížit byrokracii a přestat diktovat ostatním zemím, jak se mají chovat.

Podle Zemana by měla Česká republika rovněž skloubit pomoc politickým vězňům se svými ekonomickými zájmy. „Nemyslím si, že jedno vylučuje druhé. Ale je třeba mít schopnost kombinovat obojí a kdo ji nemá, tak se soustřeďuje na boj za lidská práva. Bojovat za spojení ekonomiky s lidskými právy je daleko obtížnější," uvedl Zeman.