Prezident uvedl, že politici, pokud mají být prospěšní podnikatelům, mají splnit tři úkoly. Prvním je ekonomická diplomacie a s tím spojená podpora exportu. Druhý úkol se týká podle prezidenta pracovní síly. "Potřebujeme nové zákony zabraňující tomu, aby lidí pobírali sociální dávky, i když mohou pracovat. Máme skoro 400.000 nezaměstnaných a velká část pracovat může a nechce," uvedl.

Třetím úkolem podle Zemana je redukce některých zbytečných výdajů státního rozpočtu. Mezi ty označil příspěvky hmotné nouze a příspěvky na bydlení, které jen podporují podle něj obchod s chudobou. "A pak je to ta největší kláda, a to 45 miliard korun ročně na takzvané obnovitelné zdroje," uvedl prezident. Uvedl, že zatímco tržní cena silové elektřiny je jedna koruna za kilowatthodinu a dotace na vodní elektrárny jsou dvě koruny, u solárních dotací je to 15 korun. "Snažím se přesvědčit ty, kdo za to odpovídají, že vlečou kouli na noze, a ta zatěžuje jak spotřebitele, tak zejména podnikatele," dodal.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pak v rámci diskuse zopakoval, že letos se státnímu rozpočtu daří dobře. "Je velká šance, že budeme mít velice dobrý rozpočet, možná přebytkový, ale ty dva poslední měsíce jsou vždy náročné na výdaje," uvedl. Na konci října Babiš uvedl, že státní rozpočet letos skončí v přebytku a jeho výsledek bude nejlepší za dobu existence České republiky.