"Roste-li ekonomika o čtyři procenta a zisk některých podniků se pohybuje kolem 15 procent rentability, není důvod, abychom nepřikročili k růstu mezd. Ten si ale někdo musí vynutit," uvedl při setkání se zastupiteli a starosty obcí s rozšířenou působností Zeman. Podle něj činí mzdy v průměru pouze sedm až osm procent celkových nákladů podniků v Česku. V odborech je v tuzemsku podle prezidenta jen 17 procent zaměstnanců.

Ve Švédsku, které Zeman často uvádí jako vzorovou zemi, je podle hlavy státu v odborech 73 procent zaměstnanců. "Růst ekonomiky je dobrá věc, ale pokud se neprojeví na životní úrovni zaměstnanců, které Tomáš Baťa nazýval spolupracovníky, je to růst prázdný," doplnil prezident. Zlínský kraj je podle něj regionem, kde je patrný nepoměr mezi bohatstvím a potenciálem kraje a životní úrovní jeho obyvatel.

Zeman upozornil i na to, že v kraji jsou firmy, kde průměrný plat převyšuje 30.000 korun, když jmenoval valašskomeziříčskou Dezu a otrokovického výrobce pneumatik Continental Barum. Podle zlínského hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) je kromě nízké průměrné mzdy alarmující také postavení kraje, co se týká příjmů. "Jsme nejníže s daňovou výnosností na hlavu. Oproti nejlepšímu Plzeňskému kraji to dělá třetinu, což je síla," uvedl Mišák.

Ve Zlíně dnes Zeman zavítá do společnosti Kovárna Viva. "Je pro nás velkou ctí reprezentovat za Zlínský kraj podnikatelský sektor. Návštěva pro nás bude i zajímavou zkušeností z hlediska příprav a bezpečnostního zajištění celé akce. Samozřejmě chceme, aby vše proběhlo na úrovni, která se očekává," řekl předseda představenstva firmy Zbyněk Rozsypal.

Odpoledne čeká prezidenta ještě setkání s občany ve Zdounkách na Kroměřížsku. Ve čtvrtek si nejprve prohlédne areál ve Vrběticích, kde před rokem vybuchly dva sklady. Setká se zde s představiteli integrovaného záchranného systému i s vojáky. Poté se přesune na setkání s občany do Slavičína a do Rožnova pod Radhoštěm. V pátek prezident navštíví Řeznictví a uzenářství Matula v Lechoticích na Kroměřížsku a svou letošní návštěvu regionu zakončí setkáním s občany v Holešově.