A že by z nich zmrzlináři vycházeli bez ztráty hvězdičky, se rozhodně říct nedá: během 450 kontrol bylo rozdáno 44 pokut za téměř 104 tisíc korun. K tomu bylo uděleno 32 dalších opatření, jako například pozastavení výroby zmrzliny, povinné vyřazení nevyhovujících polotovarů či sanitace zařízení.

„Minulý rok jsme kromě finančních sankcí udělili 49 opatření, nejčastější byl příkaz k provedení sanitace. Ve 14 případech bylo nařízeno ukončení nebo pozastavení výroby zmrzliny do té doby, než budou odstraněny zjištěné nedostatky," popisuje hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Letos našli kontroloři u šesti desítek vzorků přítomnost mikroorganismů signalizujících nedodržení základních hygienických pravidel. Oproti loňsku, kdy bylo během celého léta provedeno celkem 477 kontrol, se tento rok hygienici navíc zaměřují také na používání barviv při výrobě zmrzliny. Pochybení už našli u 13 vzorků – na vině byla většinou přítomnost nepovolených barviv.

Kontroly na táborech

Hygienici samozřejmě nehlídají pouze zmrzlináře. Již tradičně kontrolují dětské tábory, kde se zaměřují nejen na stravování, ale také na celkovou hygienu a bezpečnost. Provozovatelé táborů si však ve většině případů vedou podstatně lépe než prodejci zmrzlin – pochybení bylo letos i loni nalezeno minimum. Například během stovky kontrol ve východních Čechách se objevily jen menší nedostatky, nejčastěji ve zdravotní dokumentaci dětí. Jediný větší průšvih tam hygienici řešili v Pardubickém kraji, kde provozovatel tábora nedal vědět o pořádání akce 
a k tomu neměl potvrzení o čistotě studny. Problémy se neobjevují ani na Olomoucku, Prostějovsku nebo Ústecku.

Celkem bylo letos na začátku prázdnin nahlášeno téměř 2400 táborových turnusů pro více než 150 tisíc dětí. Loni jich ovšem bylo ještě více. Na akcích pro 175 tisíc dětí tehdy hygienici provedli 1234 kontrol. „V průběhu celé sezony nebyl vydán žádný zákaz konání akce pro děti," potvrzuje Valenta trend zlepšující se hygieny na táborech.