Za šest měsíců zahynula na jihu Čech při práci necelá desítka lidí. Včetně dvou policistů u Hluboké při dopravní nehodě a zavaleného zahraničního dělníka v Blatné.

„Počet závažných pracovních úrazů se bohužel zvyšuje,“ přiznává Jiří Pelikán, vedoucí odboru inspekce BOZP Oblastního inspektorátu práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu. „Konkrétní viníky pracovních úrazů nehledáme my, ale policie,“ dodává.

V Blatné při práci ve výkopu zemřel zahraniční dělník. Kolikátý je to letošní pracovní úraz na jihu Čech?
I s tímhle sobotním případem letos evidujeme již pět smrtelných pracovních úrazů. Loni jich bylo za celý rok třináct. Uplynulý rok jsme přitom evidovali asi 3500 pracovních úrazů, z toho 57 jich bylo závažných, to znamená, že u zraněných byla doba hospitalizace delší než pět dní. Letos vedeme statistiku shodně pro Jihočeský kraj i pro Vysočinu. Zatím evidujeme v obou krajích 62 závažných pracovních úrazů, asi 35 se stalo v jižních Čechách.

Přibývá pracovních úrazů, nebo jich ubývá?
Statistiky za rok 2010 bohužel ukázaly, že pracovní úrazovost začíná zase stoupat. A to jak v celkovém počtu úrazů, tak v závažných i smrtelných případech. Loni bylo za oba kraje celkem 94 závažných pracovních úrazů, letos jsme už v červnu na čísle 62. Je zřejmé, že výsledek bude na konci roku bohužel mnohem horší. Smrtelná pracovní úrazovost má přitom nevyzpytatelný vývoj. Někdy má pět let klesající charakter, pak zase vyskočí. Všeobecně úrazovost roste i kvůli překonání krize, protože se začíná znovu rozvíjet stavebnictví a další průmyslová odvětví.

Zabývá se váš inspektorát také označením konkrétního člověka, který úraz zavinil?
Náš úřad nezkoumá subjektivní vinu čili kdo za úraz konkrétně může. Zkoumáme objektivní odpovědnost, tedy jaké předpisy, týkající se bezpečnosti práce, byly porušeny. Na jedné straně jsou zaměstnavatelé a osoby samostatně výdělečně činné, na druhé straně zaměstnanci, případně další třetí osoby. Vždy zkoumáme, zda zaměstnavatel či živnostník splnil všechny povinnosti, dané předpisy, a potom také to, co nedodržel zaměstnanec. Ve většině případů, které skončily smrtí, se jednalo o porušení předpisů ze strany zaměstnavatele i zaměstnance.

Které pracovní úrazy jsou nejčastější?
K nejčastějším ostatním úrazům na pracovištích patří ty, které vzniknou při pádu osob. Člověk zakopne na schodech, na cestě nebo o uložený materiál. Druhou velkou skupinou jsou pády břemen a předmětů. Nejsou to však případy, když na zaměstnance spadne těžké břemeno, ty patří do kategorií závažných nebo smrtelných. Většinou se jedná o úrazy, kdy zaměstnanci něco spadne na nohu nebo se zraní při manipulaci s materiálem. Největší část závažných úrazů tvoří pády osob z výšky, do hloubky, do nezajištěných prostorů. Třetí skupinou jsou úrazy, které způsobila dopravní nehoda. Nemusí jít jen o řidiče z povolání, ale když zaměstnanec jede na služební cestu a zraní se při nehodě, eviduje se tento případ jako pracovní úraz. Čtvrtou skupinou jsou úrazy vzniklé za chodu stroje, které zachytí zaměstnance a způsobí mu například amputaci.

Která odvětví jsou v počtu vážných pracovních úrazů nejrizikovější?
Když nepočítáme dopravní nehody, tak jednoznačně vede stavebnictví. Nejhorší případy vznikají při nezajištěné práci tesařů a pokrývačů. Dochází k pádům ze střech, z pater domů při výstavbě, z lešení, do různých jam nebo do výtahových šachet. Další časté úrazy vznikají na stavbě při pádu břemen, které se uvolní z jeřábu, nebo když materiál spadne ze střechy. Déle je nutné zmínit případy zavalení pracovníků v nezajištěných výkopech.

Hovořil jste o letošních pěti smrtelných pracovních úrazech. Patří k nim i dva policisté, kteří před několika dny smrtelně havarovali při výkonu služby u Hluboké?
Tenhle případ se v našich statistikách neobjeví. Statistiky úrazů policistů a hasičů spadají pod evidenci ministerstva vnitra.

Letošní smrtelné úrazy v kraji:

28. února – Na Šumavě stroj pro těžbu dřeva smrtelně zranil dělníka, který prováděl údržbu stroje za chodu.

11. května – Při výkopových pracích v Táboře byli zavaleni dva dělnicí, kteří vstoupili do nezajištěného, nezapaženého výkopu. Jeden zával nepřežil.

30. května – Při dokončování servisní haly pro nákladní automobily v Táboře se zřítila vysokozdvižná plošina. Pád nepřežil jeden pracovník.

2. června – Při stavbě garáže v Adamově se uvolnil betonový panel ze závěsu jeřábu a při pádu byl usmrcen pracovník, který se v místě pohyboval.

18. června – V Blatné při výkopových pracích na kanalizaci vstoupil zahraniční pracovník do nezajištěného výkopu, byl zasypán zeminou a zemřel.

(zdroj: inspektorát práce)