Mojmír Krátký, výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky, v rozhovoru pro Deník komentuje novou povinnost revizí kotlů a říká: Některé obce žádají revize plošně, po všech v ulici.

Na kolik peněz přijde jednu domácnost kontrola kotlů, kterou si byli povinni objednat všichni jejich majitelé do konce loňského roku?
Ceny jsou různé. Máme informace, že se řádově pohybují od 500 korun do 1500 korun za jednu kontrolu. Liší se to podle toho, o jaký druh kotle jde. Když je to úplně obyčejný kotel, který nemá elektroniku, tak je kontrola samozřejmě jednodušší a levnější. Dražší je to v případě, že máte složitý automat, který se připojuje přes počítač a také se přes něj provádějí servisní zásahy. Tam kontrola může být rozsáhlejší a trvat déle.

Nejvhodnějším materiálem pro zateplení je polystyrén
Stát od září přispěje novou dotací na zateplení domu, kotel i domácí elektrárnu

Jinak se kontrola zbytečně neprodraží?
Cenu také můžou zvýšit další náklady. Pokud vlastní kontrola stojí třeba 700 korun, ale technik kvůli ní jede 80 kilometrů tam a potom zase zpátky a zabije tím celé dopoledne, tak si samozřejmě nechá zaplatit cestovní výlohy. Potom se kontrola prodraží a může přijít třeba na 2000 korun, a to už je problém.

Na co si lidé při kontrolách kotlů mají dát pozor? Jak poznají, že jim je přijde zkontrolovat skutečný profesionál?
Při každé takové akci se bohužel okrajově objeví nějací podvodníci. Někteří lidé nás na ně již upozorňovali. Určitě se to stalo a bude se stávat. Ochrana je taková, že na našich stránkách (www.aptt.cz) garantujeme takzvané odborně způsobilé osoby, které mají oprávnění od výrobce a byly proškoleny podle zákona. Na naše oficiální seznamy nikdy nenapíšeme nikoho, dokud nedostaneme dokumenty od výrobce. Nezapíšeme tam člověka, který pošle papíry, které si vyrobí někde doma na tiskárně.

Kontroly kotlů. Vyhněte se pokutámZdroj: DENÍK

Jsou na vašich oficiálních seznamech všechny odborně způsobilé osoby?
Nejsou, protože jejich registrace v seznamu není povinná. Registrujeme jich nyní asi 2,5 tisíce. Většina z nich ale u nás zapsaná je, protože se jim to vyplatí. O našich seznamech vědí obce i lidé a taky je na nich často hledají. Má to tedy význam pro jejich obchod, protože vědí, že se tak k nim lidé dostanou.

Ke kotli jedině v černém. Ilustrační foto.
Audit Deníku: Daň za výhřevnější kotel je ochranná rouška

Co si tedy lidé mají při výběru techniků hlídat?
U každé odborně způsobilé osoby na seznamech uvádíme fotokopii jejich osvědčení. A kdyby byl klient stále na pochybách, vždycky si může zavolat přímo výrobci a otázat se, jestli danou osobu proškolil. Tuto metodu bych doporučil v případě, že by si vybíral někoho, kdo na našich seznamech není. Tam bych byl obezřetný.

Jaké máte zkušenosti s tím, že by obce po lidech požadovaly kontrolní zprávy?
Záleží na konkrétní lokalitě. Tam, kde je nová výstavba a lidé mají nové kotle, tak je záruka, že jsou v dobrém stavu a méně znečišťují ovzduší. Pokud někde pouhým okem vidíte, že polovička dědiny čoudí, je pravděpodobnost kontroly vyšší. Máme informace o tom, že někde obecní úřady s rozšířenou působností vyzvaly všechny lidi v nějaké ulici nebo místní části, aby jim ty protokoly předložili. Nestačilo jim oslovit jenom někoho.

Seriál Deníku
12. 9. Dotace a příspěvky státu a krajů na topeniště. Souhrn novinek letošního roku.
19. 9. Revize a pokuty. Na co si dát pozor, abyste neplatili víc, než musíte.
26. 9. Kominíci a čištění. Jak vybrat toho správného, jak se změnily ceny.
3. 10. Čím topit a jak ušetřit. Výhody a nevýhody plynu, uhlí a dřeva. Kudy nám zbytečně uniká teplo.