Počet nezaměstnaných v regionu po měsících stagnace konečně výrazně poklesl. Můžeme za to děkovat zahájení sezonních prací v zemědělství, částečně i v cestovním ruchu a doprovodných službách. Úbytek lidí bez práce podpořil také jarní rozmach veřejně prospěšných prací.

Nezaměstnanost klesla ve všech okresech východních Čech, nejvíce v citelněji postiženém Pardubickém kraji. Postatně se také zvýšila nabídka volných míst. Zatímco například na Chrudimsku připadalo v prosinci na jedno místo 28 uchazečů, na konci března už to bylo jen sedmnáct.

Ve stavebnictví však jarní nastartování prací ještě nejspíš nezačalo, a to i kvůli pokračujícím důsledkům ekonomické krize.

„V kraji se zvýšil počet pracovních míst a ochota zaměstnavatelů přijímat nové pracovníky. Pochopitelně nabídka je díky sezonním pracím v zemědělství a službách. Větší problém je ve stavebnictví, které stagnuje, a lidé z oboru zůstávají v evidenci úřadu práce,“ řekl ředitel pardubické krajské pobočky centrálního Úřadu práce Petr Klimpl.

Podle odhadů bude míra nezaměstnanosti ještě v dubnu a květnu klesat, ovšem ne už moc. Stále potrvá nabídka firem zaměstnávat lidi na farmách, v lesních školkách nebo na montážních linkách. „Bohužel se nám stále neobjevují místa s vyšší přidanou hodnotou,“ dodal Klimpl.

V každém případě v meziročním srovnání je na tom východočeská ekonomika patrně lépe než před rokem: tehdy bylo lidí bez práce bezmála o celé procento vyšší.

Vůbec nejlépe se nyní hledá práce v Pardubicích, kde ovšem o inzeráty společnosti Foxconn nejeví Češi zájem a firma si musí nabírat dělníky ze zahraničí. Opačným extrémem je okolí Jevíčka nebo Moravské Třebové, kde nezaměstnanost přesahuje 15 procent a o práci tu člověk takříkajíc nezavadí.

V nezaměstnaností postižených regionech tak nyní hodně pomáhá na jaře se rozmáhající nabídka veřejně prospěšných prací.

Například město Náchod hodlá letos ve spolupráci s úřadem práce zaměstnat na veřejně prospěšných pracích a v takzvané veřejné službě 60 lidí. Většina z nich již pro město pracuje, například na úklidu či údržbě zeleně. „Jde o lidi, kteří by jinak práci našli velmi těžko,“ uvedl náchodský starosta Jan Birke.

V celém Česku je průměrná nezaměstnanost 9,2 procenta práceschopných.

(kim, čtk)

Růst (+)/pokles (–) celkového počtu nezaměstnaných okresy, srovnání únor – březen

Hradec Králové  – 4,6 %
Jičín        – 5,5 %
Náchod      – 2,9 %
Rychnov n. K.     – 4,3 %
Trutnov     – 1,1 %
Chrudim      – 6,7 %
Pardubice     – 3,9 %
Svitavy        – 7,8 %
Ústí n. O.      – 4,9 %

Počet uchazečů na jedno volné pracovní místo okres prosinec březen

Hradec Král.    15,9 9,4
Jičín        26,6 17,3
Náchod      16,7 15,0
Rychnov n. K.    21,2 15,1
Trutnov      17,2 16,2
Chrudim 28,2 16,7
Pardubice       5,5 4,7
Svitavy       20,8 17,5
Ústí n. O.      18,8 14,1

Mikroregiony s nejvyšší/nejnižší nezaměstnaností

s nejvyšší:
Moravskotřebovsko 16,8 %
Jevíčsko 15,7 %
Žacléřsko 14,6 %
Svitavsko 13,7 %
Chrastecko 13,6 %
Nasavrcko 12,9 %
Českotřebovsko 12,7 %
Hlinecko 12,5 %

s nejnižší:
Pardubicko 6,8 %
Vrchlabsko 6,8 %
Královéhradecko 6,5 %
Letohradsko 6,5 %
Českoskalicko 6,3 %
Novoměstecko    6,3 %
Hronovsko     6,1 %
Rychnovsko    5,9 %


Nezaměstnanost ve východních Čechách.